Ублажите стрес цртањем – савети уметничког терапеута

Када осетите да сте под стресом, мало самопомоћи може да учини велику разлику. То укључује неке од основних техника, као што су редовно вежбање и довољно спавања. Али то такође може значити испробавање новог хобија, попут цртања. И поред исцртавања великог броја бојанки за одрасле и учествовања у предшколским уметничким пројектима и даље смо далеко од стручњака. Због тога смо замолили арт терапеута да подели са нама савете.
Ево како арт терапија функционише и шест вежби које ће вам помоћи да се ослободите стреса цртањем.

stress_drawing_cat

Ево зашто је уметничка терапија корисна

„Процес стварања уметности сам по себи често помаже да се осете опуштено“, објашњава Кејси О’Брајан Мартин, лиценцирани саветник за ментално здравље, регистровани терапеут за експресивне уметности, регистрована медицинска сестра и школски социјални радник, оснивач блога Комплетно саветовање деце и помоћни члан факултета на Универзитету Лесли. Ово може бити један од облика практиковања свесне пажње – налик тихој медитацији. „Особа је фокусирана на процес стварања уметности. Не размишља о прошлости нити је забринута о ономе шта се дешава у свету „, каже она. Уметност вам такође може помоћи у томе да осетите да ви контролишете ситуацију. А ко то не жели?

Предности су доказане

Према студији из 2016. објављеној у часопису American Art Therapy Association, 45-минутна сеанса са уметничким терапеутом може смањити ниво кортизола (хормона стреса) код здравих одраслих лица. Учесници су такође приметили да им се пробудила уметничка склоност и жеља за уметничким изражавањем, што указује на доживљено позитивно искуство.
Научници тек почињу да схватају зашто цртање и уметничко креирање доносе невероватно олакшање. „Почетне студије су показале да стварање уметности повећава значајан проток крви у медијалном префронталном кортексу или делу мозга који је повезан са сензацијом награде, што значи да стварање уметности може да изазове позитивне емоције“, објашњава Мартин, позивајући се на студију из 2017. године у часопису The Arts у психотерапији.

Делотворно је у процесу суочавања са сложеним емоцијама

Можда не можете себи да разјасните зашто вас баш толико мучи коментар који вам је упутио ваш партнер. У таквим ситуацијама процес уметничког стварања може помоћи. Мартин напомиње да када нисмо сигурни како да изразимо своја осећања, цртање и уметничко обликовање могу бити сјајно средство. „Кад су ствари тешке, речи нас могу изневерити и можда неће успети да обухвате сложеност наших осећања и искустава. У тешким ситуацијама, речима не исказујемо комплексност осећања и проживљеног“, каже она. Дакле, ако желите да очистите ум и да управљате својим емоцијама, посегните за оловком и нотесом и видећете о којим емоцијама је реч. Можда ћете бити изненађени.

Не морате да будете уметнички талентовани да бисте започели рад

За многе одрасле особе највећа препрека у стварању уметности је та што себе не сматрају уметницима. Али, према Мартину, то није ваљан изговор. „Свако може имати користи од стварања уметности!“ каже она. „Не морате се бринути за крајњи производ – само пустите и дозволите себи да се укључите у процес стварања. Не постоје исправни или погрешни начини да се ствара уметност.“

Ако се заиста осећате самосвесно када започнете, Мартин предлаже да шарате недоминатном руком или да затворите очи и пискарате. На овај начин одустајете од очекивања да оно што створите мора бити „добро“.
Спремни за цртање? Ево како да започнете.

1. Нацртајте мирно место

Затворите очи и удахните дубоко неколико пута. Затим размишљајте о мирном месту, може бити стварно или замишљено или комбинација. Оног тренутка када сте јасно замислили, отворите очи и нацртајте то место.

2. Цртање музиком

Уз музику повлачите оловком или пенкалом онако како ви то желите не размишљајући о резултату. Користите мелодију коју волите и која вас инспирише. Мартин воли песму ауторке Бјорк „It’s all so quiet„. Када се песма заврши, отворите очи, доцртајте још нешто или обојите, ако желите.

3. Направите Зентангле

Зентангле метод подразумева употребу комбинације тачака, линија, кривина и куглица да би нацртали узорак на малом комаду папира који се зове плочица. Плочице се затим постављају заједно да би се створио мозаички дизајн.

1eajaxsmallcot

 

4. Илустровање позитивних афирмација

Мартин предлаже да изаберете афирмацију која се директно обраћа вама (нпр. „Ја сам безбедна“, „Ја сам вољена, подржана“, или „Ја сам смирена и суочавам се свим“) испишите је маркером на папир и окачите на вама видно место као подсетник.

5. Нашкрабај своја осећања

Ако се осећате посебно узнемирено или љуто, ишкрабајте маркером велике облике по пекарском папиру. „Када се посветите креативности на овај начин, ослобађате енергију и управљате тим непријатним, стресним осећањима на здрав, прочишћујући начин. Није суштина у крајњем исходу, конкретном делу вашег стварања, већ у самом процесу стварања који има терапеутско дејство”, објашњава Мартин.

6. Цртајте слике оних ствари због којих сте захвални

Желите истовремено да смањите анксиозност и повећате срећу? Истраживачи са Универзитета у Мајамију открили су да исписивање оних ствари на којима сте захвални, чини да се људи осећају оптимистичније и задовољније и да квалитетније сагледавају свој живот у целини. Одвојите неколико минута да скицирате свог љубимца, своју јутарњу шољу кафе, сунце, било шта што вас чини захвалним ових дана (још боље ако уз то користите оловке у боји да додајете детаље).


Извор: purewow.com

Превела са енглеског Весна Радивојевић

Posted on 29. maja 2020., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: