Не би желео да си лекар у 16. веку

Издавачка кућа „Креативни центар“ из Београда 2002. године започела је са објављивањем веома интересантних књига за децу (а и за одрасле) које популаришу историју на један сасвим необичан начин. Идејни творац овог серијала књига, које почињу са Не би желео… Не би волео… Не би ти се свидело… је Дејвид Саларија, шкотски писац, који је на један, веома духовит начин, представио страшну страну историје, која се не може срести у школским уџбеницима. Књиге из ове серије разликују се од уобичајених сликовница за децу са историјским темама, јер без много улепшавања и увијања говоре о ужасима које је људски род приређивао кроз историју, или о страхотама које су последице незнања, природних сила или људске похлепе. Књиге су стекле бројну читалачку публику широм света, а и у нашој библиотеци су међу најчитанијима.

Текст за књигу „Не би желео да си лекар у 16. веку“ написала је Кетрин Сениор, књижевница и научни истраживач на Кембриџу, а прелепе илустрације је урадио Дејвид Антрам, који је иначе илустровао све књиге из овог серијала.
Радња књиге прати животни пут младог хирурга из 16. века, Николаса Најта, од његових ученичких дана, па све до краја каријере. У књизи ћете сазнати од каквих болести су боловали у Енглеској у 16. веку, како су се лечили, ко су били чувени професори анатомије у то време, како су изгледали порођаји, како су се радиле ампутације на бојном пољу, како се испуштала крв болесницима, од којих болести су оболевали морепловци, ко су били травари и надрилекари и које су биле опасности ако се бавите исцелитељским радом.
Читање ове књиге обећава вам откривање много интересантних чињеница из историје на веома забаван начин.

Posted on 2. maja 2020., in Biblioteka, Iz mog ugla, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: