Данас су Цвети

Верници данас обележавају празник Цвети. Према црквеном календару, овај празник долази након Лазареве суботе, или Врбице. Такође, то је и последња недеља у току великог Ускршњег поста. Цвети увек падају у недељу, а овај празник назив је добио по гранчици цветне палме, коју је Исус носио у руци.

Цвети

Тога дана је Исус Христос, праћен својим ученицима и мноштвом народа, кренуо из села Витиније у Јерусалим. Када је дошао до села Витфага, у подножју Маслинске горе, рече двојици ученика: „Идите у село које је пред вама, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом, одрешите је и доведите, и ако вам ко год шта каже, одговорите му требају Господу! – и одмах ће их дати“.

Ученици урадише како им је Христос заповедио, и кад доведоше магаре, он га је узјахао и кренуо у Јерусалим. Све се то дешавало пред празник Пасхе, па се у Јерусалиму беше сакупило света из многих крајева. Када је Исус наишао, многи су се запитали: „Ко је то?“. Потом Христос уђе у храм, где су били сакати и болесни, и све их је исцелио. Међу народом и децом завлада велико одушевљење.

Целог дана је Исус Христос држао проповеди у храму, а увече се са својим ученицима вратио у Витинију.

Стари обичај који се и данас практикује и овде у источној Србији је да се на тај дан окупе младићи и девојке на раскршћу или код цркве, наложе ватру и играју и певају док не почне служба у цркви. Иако кажу, да се на велики празник не ради, ипак је на Цвети ваљало посејати лан и купус.

Цветоноснице су девојке које су се окупљале да би брале, сушиле и садиле цвеће. Тако су називане јер су, одлазећи зором на пропланке и у шуме и враћавши се у насеље, носиле сваковрсно убрано цвеће, којим су се и китиле. Њихов одлазак и брање цвећа су пропраћени песмом, те је појава цветоносница била и живописна, љупка и младалачки раздрагана пролећна светковина.

На ову недељу месец је пун. Веровало се да тада људски ум и вештине поседују највеће моћи. Зато је требало започињати послове и донети важне одлуке.

Наиме, према народном веровању, онај који данас започне посао којим жели са успехом да се бави, то ће му се и остварити. Зато никако немојте заборавити да се данас одважите да започнете, шта год желите да радите успешно до краја године.

Од празника Цвети још седам дана је до Ускрса.

Извор: telegraf.rs

Posted on 12. aprila 2020., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: