Културно наслеђе Србије на једном сајту

На интернету се од скоро могу пронаћи подаци о стваралаштву на нашој територији од праисторије до данас, као и о култури Срба ван матице Претраживач културног наслеђа.

sajt-kultura-rs


„Временска линија културе Републике Србије и Срба ван матице” пројекат је Министарства културе замишљен тако да на једном месту представи културно наслеђе и стваралаштво настајало на територији Републике Србије од праисторије до данас, као и културно стваралаштво српског народа ван матице. Ови подаци се налазе на сајту www.kultura.rs и www.culture.rs, рекао је Дејан Масликовић, помоћник министра културе за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области уметности, додајући да се на сајту налазе чињенице од периода Лепенског вира до данас, као и да је сајт отворен за све предлоге, допуне и сугестије.

Пројекат је поверен Заводу за проучавање културног развитка те је директор те институције Вук Вукићевић јуче у Министарству културе нагласио да сајт садржи више од 1.600 одредница, илустрованих фотографијама и аудио-визуелним материјалима, да су одреднице на српском и енглеском, с тим да је у плану превод и на друге језике.

– Садржај „Временске линије” може да се претражује према категоријама, одређеним областима културе и уметничким делатностима: архитектура, књижевност, аудио-визуелне уметности, културно наслеђе, музика, визуелне уметности, извођачке уметности, манифестације, наука, медији, установе. Верујемо да ће овај пројекат приближити културу деци и младим генерацијама, као и туристима који посећују нашу земљу – рекао је Вук Вукићевић, додајући да је покривена и култура Срба у региону и ван матице. Охрабрио је и Србе који живе изван граница Србије да предлажу садржај овог сајта који ће бити континуирано попуњаван.

Циљ је да се јавности представе разноврсни дигитални фондови и обезбеде информације о наслеђу које чувају наше архиве, музеји, галерије… Механизам прикупљања информација заснован је на јединственим софтверским решењима која се користе у библиотекама, заводима за заштиту споменика, музејима и другим институцијама. Тако претраживач чини јавним рад установа културе, а као поуздан извор информација доприноси научноистраживачком раду, образовању и промовисању културног наслеђа. Идеја овог пројекта јесте јачање свести о значају културног наслеђа и идентитета.

Материјале за сајт уступили су Архив Србије, Балканолошки институт САНУ, Народни музеј у Београду, Музеј Војводине, Народни музеј Крушевац, Народни музеј Шабац, Музеј Југославије, Музеј града Београда, Југословенска кинотека, РТС и многи други.

Извор: Политика

Posted on 5. februara 2020., in Biblioteka, Kultura u izlogu, Vesti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: