Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља

Српска православна црква и верници данас славе дан Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља.

Свети Јован Крститељ спада међу најпоштованије светитеље у хришћанском свету и његов дан се прославља неколико пута у току године. Српска православна црква слави га 20. јануара по грегоријанском календару, 7. јула се обележава његов дан рођења, а дан смрти обележава се празником Усековање 29. августа.

Иако мање познат, на данашњи дан се поштује још један празник посвећен овом светитељу – Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља.

Јован Крститељ

Његови родитељи, Захарије и Јелисавета имали су само једну жељу – дете, али та им се жеља никако није испуњавала. Ипак, њих двоје нису одустали од молитве и у позном животном добу десило им се чудо, и Јелисавета је остала трудна.

Према предању, када се Јован родио, од његовог пресрећног оца је затражено да на плочици напише име детета и када је он то урадио, малишан је одмах проговорио.

Као млад, он је живео као пустињак и критиковао морално посрнуће света у којем је живео, а као старији је почео да крсти људе у реци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим „иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем“.

Због тога је овај светитељ добио и назив Претеча јер претходи Исусу, а Криститељ је јер је у реци Јордан, према предању, крстио и Исуса Христа. Светог Јована је погубио јудејски краљ Ирод одсекавши му главу.

Дан Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља у Србији се прославља као крсна слава, али и као празник свих оних парова који желе, а не могу да имају деце. Народ каже да ће и они, докле год дубоко верују у Бога и моле му се, завредети његову милост.

Веровање каже да родитељи са децом данас треба да крсте децу или да одреде датум када ће се крштење обавити, док они без порода треба да се помоле и не губе наду.

Родитељи који већ имају децу на данашњи дан треба да се подсете колика су она радост и да им покажу љубав и колико их воле.

Извор: zena.blic.rs

Posted on 6. oktobra 2019., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: