Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја

Удружење за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ из Костолца позива вас да дођете у суботу 24. августа на Радионицу старих заната (ткање, плетење, хеклање, шивење, рад са дрветом) и Изложбу домаћих пита које се спроводе у оквиру пројекта „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“ подржаног од Градске општине Костолац.

Pozivnica

У ери напредне технологије у Србији, неопходно је очувати дух традиционалних заната. Поједини занати засновани су на прастаром искуству старословенске културе и данас се бројни мајстори труде да одређене занате сачувају од заборава. Ова активност је више него важна, с обзиром да традиционалне занатске алатке, производи и различити производи занатских радионица, представљају део материјалне културне баштине, као и сведочанство једног времена које полако нестаје у свеопштој модернизацији.

Традиционална храна, као производ окружења, природних ресурса, али и културе, историје и начина живота на одређеном подручју, има важну улогу у свеукупној традицији сваког народа. Сви народи имају специјалне навике у исхрани, које преносе са једне генерације на другу, тако да традиционална исхрана има важну улогу у фолклору и обичајима одређених региона стотинама година и доприноси свеукупном културном значају.

Овим пројектом Удружење „Од књиге до душе“ жели да сачува од заборава старе занате и јела нашег краја, који имају дугу традицију на нашим просторима. Обнова и очување културно‐историјског наслеђа је обавеза према нашој прошлости и будућности.

 

Posted on 22. avgusta 2019., in Biblioteka, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati, Udruženje "Od knjige do duše", Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: