ТЕСЛИН РЕЦЕПТ ЗА ДУГ ЖИВОТ

Како је наш велики научник Никола Тесла планирао да живи 135 година уз правила којих се строго придржавао.

„Још две године и напунићу осамдесет. Осећам се одлично, као двадесетогодишњак!”, рекао је Никола Тесла на почетку разговора са Џорџом Корнерсом за амерички часопис„Физичка култура”. Поред савета како се обући за лето, реклама стила „заштитите се од ћелавост”, у марту 1935. године појавио се и интервју с „електронским магом”. Новинара Корнерса занимало је како његов славни савременик, чија је заслуга што је наша епоха прерасла у машинску еру, пуни батерије свог тела.

content_tesladrawing


„За мене је људско тело као машина. Трудим се да оно буде добро подмазано и очишћено да се не би догодило да зарђа. С обзиром на то да сам научник, настојим да ту машину уклопим у законе који владају на нашој планети.
Каквих год правила да се човек придржава, мора да има на уму да окретање Земљине кугле намеће одређене физичке законитости. Као прво, 24 часа подељена су на дан и ноћ. Самим тим, логично је да у нашем животу постоје два раздобља – кад радимо и кад се одмарамо.

Од најранијих дана занимале су ме различите теорије о исхрани. Кад сам био млад, закључио сам да ће тело најбоље да прима што иситњеније, тако рећи течне оброке. И то у малим количинама, али што чешће током дана. Мислио сам да ћу на тај начин тело снабдети непрекидном енергијом И да ће ми органи за варење бити најмање оптерећени.

Признаћу вам, био сам одушевљен овим својим открићем. Дуги низ година хранио сам се овако. Пасирао сам храну, пио млеко и воћне сокове. Радећи у лабораторији, јео сам врло често, кад год бих огладнео.
Али с обзиром на то да сам због посла морао да путујем, нисам имао услова да тако себи спремам јело. Почео сам да се храним као и остали свет. Можете мислити какве сам сметње имао кад сам прешао на „нормалну храну”; све ми се пореметило у стомаку.

После тога сам експериментисао на више начина. Јео сам шест пута дан, као већина Европљана, потом трипут, па само једном. Напокон сам схватио да су најбоља два оброка. Знате због чега? Зато што је ручак потпуно непотребан у економији људског тела. Ручак оптерети стомак храном која не може тако брзо да се претвори у енергију неопходну за рад.
Да би се оно што поједемо сварило, прођу три до четири сата. И још нешто. У процесу варења сва крв из главе дође у стомак, и тако се смањују наше физичке и менталне способности.

Два оброка се тачно уклапају у природно Земљино окретање. Нисам знао шта је прави живот док се нисам одрекао ручка. Здравље ми се побољшало, изоштрио ми се апетит, осетљивост на храну. Данас, у седамдесет осмој, уживам у храни с истим жаром као кад сам имао шеснаест година.
Кад би сви прихватили овај мој систем, убеђен сам да би се људски век продужио и да би сваки човек био здравији. Кад треба јести? Добро би било да се доручкује два сата пре почетка рада. Значи, ако неко једе ујутро око седам-осам, не би требало да почне с послом пре десет. Могао би потом да ради непрекидно седам до осам сати и онда да иде кући. Вечера би била око осам увече.
Овакав начин уклапа се у космичке законе!

Сви оброци морају да садрже беланчевине и масти. Масти нам дају енергију, оне су врста горива, а беланчевине помажу обнови и изградњи ћелија. Ујутру треба да једемо бутер, на пример, увече пуномасно млека. Верујем у чудесна својства овог напитка. Хранљив је сир, неке житарице, добар је и пиринач.
Месо једем врло ретко, можда двапут годишње. Волим месо неких птица, још више рибу. Фосфор који рибе садрже одличан је за нервни систем. Једно је сигурно. И животињско и рибље месо дају човеку тренутну енергију. Зато је оно за поједине професије неопходно. Ипак, оно скраћује живот јер у тело сваког од нас уноси више штетних материја које не стижемо да избацимо.

content_01

Од тренутка кад је забрана точења пића укинута, нисам у уста ставио ни кап алкохола без обзира што ми је он добро чинио. Нажалост, не могу више да му се вратим. Прво сам планирао да живим 150 година, сада сам сигуран да ћу, без пића, живети краће, око 135 лета.
У Југославији, земљи у којој сам рођен, алкохол се узима уз јело. Зато тај обичај ретко одведе у пијанство.

Обожавао сам кафу. Требало ми је једанаест година да савладам жудњу за тим опасним напитком. Излечење ме је коштало доста пара. Знате зашто? Свих једанаест година кували су ми најфинију кафу и стављали ми на писаћи сто. Никад нисам попио ни гутљај. Присуство те кафе изазивало је моје механизме самосавлађивања. Да је није било, излудио бих од жеље за њом. Одрекао сам се и кафе и чаја јер су то отрови.

Био сам и страствен пушач. Када сам напунио двадесет, одлучио сам да више не пушим. Запалио сам последњу цигарету и отада се никад више нисам машио дувана. Варају се они који мисле да пушење стимулише, тако само изгледа. Оно, у ствари, лоше утиче на усредсређеност.

Најбоље је, по мени, шетати. Никад не препешачим мање од петнаест километара дневно. И то ме одржава у добром здрављу. Али плашим се да те шетње не буду кобне за мене јер спадам у изузетно непажљиве људе, који не гледају куд иду.
(Николу Теслу је 1937. године колима ударио неки таксиста. Од тог тренутка нарушен је његов психофизички ритам. Никада се од тога није сасвим опоравио. Између осталог, и зато што није имао поверења у лекаре па код њих није ни одлазио. Више је волео сам да се лечи…)

Човеку који се бави тешким физичким пословима потребно је сигурно седам до осам часова одмора, али то још не значи и – сна. Ја, на пример, спавам само два сата у току 24 часа. Често ми се догађало да баш за та два сата смислим решење неког проблема који ме је дуго мучио. Кад сам био млађи, спавао сам дуже. Три до четири сата (!).

Кад спавам, спавам дубоким сном. То вам је врста уметности, као вештина човека да дубоко дише. Потиче од источњака. После тако дубоког сна осећам се сасвим освежен, чак морам и вежбе да радим да бих се разбудио.
Можда моја животна правила не би неком другом одговарала уколико их не би прилагодио својим захтевима. У сваком случају одржала су, свих седамдесет осам година, машину која се зове Никола Тесла”.
Никола Тесла, чији сте рецепт за дуг живот управо прочитали, живео је 87 година.

Извор: Политикин забавник

Број: 3469/2018.

Posted on 22. juna 2019., in Iz istorije, Zdravlje, sport i lepota. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: