МУЗИЧКО-КУЛТУРНО ДРУШТВО У КОСТОЛЦУ

Музичко-културно друштво формирано је 2006. године са Добрицом Митићем на челу. У састав овог друштва улазе: хор Дунавска лира, дечији хор Дунавска лира и Рударски дувачки оркестар.

Hor Dunavska lira

Хор „Дунавска лира“ на челу са Добрицом Митић као диригентом.


Мешовити хор „Дунавска лира“
Први покушаји да се хор оформи у нашем окружењу, забележени су још давне 1931. године у Старом Костолцу, када је група учитеља окупила раднике и сељаке талентоване за певање. Тај хор се, нажалост, није одржао дуго. Међутим, када су се после ослобођења стекли бољи услови, хор је поново оформљен.
Хор Дунавска лира основан је 1980. године, а његов оснивач је Добрица Митић. Хор од тог времена ради континуирано, у оквиру КУД-а Костолац. Излази из састава КУД-а 2006. године и улази у Музичко културно друштво. Хор користи просторије Дома културе за своје пробе. Чланови хора су ученици, студенти и грађани овог града. Присутан је у скоро свим манифестацијама које се организују у граду. Имао је велики број наступа у земљи и у иностранству. Посебно су значајни и истакнути наступи у Пољској и у Новом Пазару на фестивалу хорова, где је остварио одличне резултате.
„Дунавска лира“ данас располаже богатим репертоаром композиција. То су духовна и црквена дела, домаћи и страни аутори, етно композиције, госпел, модерна рок музика… Може се рећи да хор задовољава музичке укусе свих узраста и има репертоар за све прилике. То је једини мешовити аматерски хор који је активан више од три деценије без прекида. Хором руководи Марија Митић.

Дечији хор
Смена генерација захтевала је да се хор употпуни новим члановима. Тако је дечији хор Дунавска лира основан 1. априла 2006. године и једини је те врсте на ширем подручју. Ова најмлађа секција у Музичко културном друштву, окупља око тридесет чланова – децу узраста од седам до дванаест година. Хором је руководио од оснивања Добрица Митић, да би након његове смрти, за руководиоца хора била задужена Марија Митић.

Hor

Дечији хор на челу са Маријом Митић као диригентом

Рударски дувачки оркестар
Први Рударски дувачки оркестар основан је давне 1937. године. Радио је врло кратко због ратних прилика. У послератном периоду било је више покушаја да се поново оформи дувачки оркестар, али у већини случајева, кратког века. Постоји много појединаца који су заслужни за развој и популаризацију овог оркестра, од деце до одраслих. Један од њих је и Коста Макар, тадашњи генерални директор термоелектрана Костолац, који је уложио велики напор да би Рударски дувачки оркестар поново био основан 1975. године. Генерације породица свирале су у овом оркестру и неки су постали чланови филхармонијских оркестара у земљи, неки су своју каријеру наставили у иностранству, али их то није спречавало да повремено наступају са својим пријатељима.

Дувачки оркестар, у својим карактеристичним рударским униформама, постао је сјајно обележје града Костолца. Учествовао је на конгресима, саборима, фестивалима, на бројним свечаним академијама и манифестацијама. Сваке године, Дан рудара 6. август обележаван је наступом овог оркестра у раним јутарњим часовима. То је дугогодишња традиција Костолца. Ово је једини Рударски дувачки оркестар на овим просторима.

Погледајте галерију слика:

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Слике су из приватне колекције Марије Митић и Милорада Конрада

 

Posted on 14. juna 2019., in Iz istorije, Iz mog ugla, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: