Милена

Филм Милена је документарно-играна стуктура о интригантном животу и раду чувене мултидисциплинарне уметнице Милене Павловић Барили (Пожаревац, 1909. – Њујорк, 1945.), о њеном специфичном и аутентичном сензибилитету и о њеном утицају на савремену уметничку сцену и младе уметнике различитих струка који се инспиришу њеним радом.

Филм преплиће и спаја прошлост и садашњост кроз женски уметнички сензибилитет који путује кроз време; бави се Миленом као креативним путоказом, третирајући и мање познате сегменте њеног стваралаштва – фантастичну поезију и комерцијални дизајн који је радила између осталих и за чувени часопис „Vogue“, а говори и о стању у институцијама културе у Србији некада и сада.

У филму се појављују људи који су се у свом раду сви бавили Миленом: редитељ Ђорђе Кадијевић, филолошкиња Аделе Мацола, књижевнице Мирјана Митровић и Мирјана Бјелогрлић Николов, илустраторка Бојана Димитровски, историчарке уметности Ирина Суботић, Жана Гвозденовић, Оливера Јанковић, модна дизајнерка Ингрид Хуљев, као и разни млади уметници и студенти који стварају инспирисани Миленом сопствена дела. Режија: Чарна Радоичић.


Извор: rts.rs

Филм можете пронаћи и погледати у РТС 2 бази филмова (ЕОН, 8. април 2019. 19:40h)

Posted on 10. aprila 2019., in Filmovi, serije i glumci, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: