2. АПРИЛ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН КЊИГЕ ЗА ДЕЦУ

Данас се широм света, још од 1967. године, обележава Међународни дан књиге за децу, у част рођења најпознатијег светског писца бајки, данског књижевника Ханса Кристијана Андерсена (1805-1875).

андерсон

Андерсен је још као дете, будући да је потекао из сиромашне породице, морао да се бори против строгих класних разлика данског друштва тога доба. У својим бајкама често се идентификовао са особама, несрећним и одбаченим од друштва. Андерсенове бајке преведене су на више од 125 језика и представљају важну лекцију о врлинама и храбрости у суочавању са несрећама, како за децу, тако и за одрасле.

„Читав је свет пун чудеса, али ми смо на њих тако навикли да их називамо свакодневним стварима.“ — изјавио је Андерсен.

Неке од његових најпознатијих бајки су: Царево ново одело, Мала сирена, Славуј, Снежна краљица, Ружно паче, Палчица, Принцеза на зрну грашка, Девојчица са шибицама, Цвеће мале Иде, Дивљи лабудови, Оловни војник и многе друге. Његове приче послужиле су као инспирација за балете,  филмове и позоришне комаде.

Овогодишњи Међународни дан књиге за децу биће обележен и у нашој земљи низом програма и манифестација, са циљем да се деци и младим читаоцима осигурају равноправни услови да дођу до књиге и открију њене лепоте и вредности.

Тим поводом, у Библиотеци у Пожаревцу, са почетком у 13 часова, биће одржана радионица илустрације књига за децу, коју води Ана Григорјев. Доведите своју децу да се упознају са чудесним светом бајки.

Posted on 2. aprila 2019., in Biblioteka, Iz istorije, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: