Аги и ја, три приче о Чуду – Р.Х. Паласио

Након великог успеха романа „Чудо“ америчке књижевнице колумбијског порекла Р. Х. Паласио, по коме је снимљен и филм, издавачка кућа Дерета из Београда објавила је и његов наставак „Аги и ја, три приче о Чуду„. Мој поштовани сарадник Димитрије Јаничић, писац, преводилац и књижевни критичар, написао приказ овог романа. Прочитајте га.

Agi i ja_naslovna

ИЗ ДРУГОГ УГЛА

Ко је прочитао „Чудо“, а можда гледао и филм, ова књига од ауторке „Чуда“ сигурно ће га привући. Ово није, то обично раде амерички аутори, наставак „Чуда“. То су, како се каже и у поднаслову књиге, три приче о „Чуду“. Главни јунак романа „Чудо“ овде се појављује тек успут, онолико колико је утицао на животе осталих. Испричане су три приче о чуду: прича о Јулијану (Јулијаново поглавље), прича о Кристоферу (Плутон) и прича о Шарлоти (Шингалинг).
Јулијан је званично припадник „лоших момака“. Он додуше не воли и не мрзи Агија, али се труди да Агију и свима које сматра његовим пријатељима загорча живот. Он у томе нема мере, а подстиче га и мајка. Све се искомпликује, да на крају Јулијан мора да промени школу. Међутим, боравак код његове баке у току лета, а та бака је прилично својеглава Францускиња, мења његов поглед на све догађаје у школи. Он успут сазнаје и неке приче из прошлости своје баке, због којих почиње да се друкчије односи према њој. Исто тако стиче довољно храбрости да призна своје грешке у односу према Агију.
Друга прича носи наслов „Плутон“, што је повезано са раним детињством Агија и Кристофера. Истовремено се показује да Плутон више није девета планета Сунчевог система, због чега је Аги био веома повређен. Ово је прича о сазревању, али и прича о томе како Кристофер, иако се највише дружио са Агијем, није умео да буде прави пријатељ, било је потребно доста времена да схвати шта је то пријатељство и шта значи бити некоме истински пријатељ.
Трећа прича „Шингалинг“ је прича о једном плесу и о томе како три девојчице које прихвате да за завршну школску свечаност тренирају један плес, постају искрене пријатељице и истовремено разјашњавају међусобна неразумевања и непознавање. Ту има и неразумевања и оговарања, али и искрености и стварања правог пријатељства.
Све три приче чине једну књигу. Све звучи унеколико друкчије када се гледа из перспективе сваког појединца. Однос разредних другова према Агију није био ни једнак, а ни разумљив за многе. У том односу се показује и доказује пријатељство, племенитост, храброст да се буде искрен и лојалност насупрот кризама у дечјим односима.
Без обзира што ова књига разјашњава неке односе и ликове из романа „Чудо“, она је тако лепо написана да не само да читаоцу не смета познавање догађаја и јунака из романа, већ изазива радозналост због потпуно друкчијег погледа на исте догађаје. Књига је написана оним једноставним и пријемчивим стилом, али на занимљив начин којим се чува наша заинтересованост за даљи ток догађаја виђен са становишта другог јунака романа. То је истовремено и доказ мајсторства ове жене чије су књиге за кратко време постале светски хит.


Приказ написао Димитрије Јаничић (Београд)

Posted on 14. marta 2019., in Analize književnih dela, Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: