Običaji za Badnji dan

Hrišćanski vernici koji slave po julijanskom kalendaru 6. januara obeležavaju Badnji dan, dan koji prethodi Božiću.

Ovaj dan u svom praznovanju je zadržao mnoštvo narodnih običaja, a sam naziv nosi po badnjaku koji je centralni deo proslave. Badnjak koji je po pravilu grana hrasta je zaostavština paganskih Slovena i njihovih običaja gde je to bilo sveto drvo, a koje se su Srbi integrisali sa pravoslavljem.

obicaji-za-badnji-dan

Ime badnjak je vezano za reč „bdenje“ jer se ovog dana dočekuje (bdi) najradosniji hrišćanski praznik.

Običaji su veoma raznoliki od mesta do mesta, ali neke karakteristike su svuda iste.

Ujutru Badnjeg dana se odlazi u šumu po badnjak, obično sam domaćin. Danas, s obzirom da se životni stil u mnogome promenio, većina porodica kupuje simbolično nekoliko grančica badnjaka i malo slame.

Badnjak i slama se unosi u kuću kad padne mrak. Noseći badnjak domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i sva deca idu za njim pijučući kao pilići. Domaćin obilazi sve uglove doma bacajući po jedan orah u svaki ugao, što se smatra žrtvom precima. Ostali orasi i lešnici se ostavljaju i najčešće se jedu sa medom. Orahe koji su u uglovima niko ne uzima. Preko dela slame se stavlja stoljnak i tu se večera. Na stolu se ne smeju naći viljuške i noževi, da se, kako kažu, Isus Hrist ne bi povredio.

Slama, jedenje na podu i orasi su simboli kulta mrtvih, simbolično sećanje na preminule pretke. Iz istog razloga večera protiče u tišini, a sama trpeza se ne rasprema tri dana, da se duhovi ne bi rasterali. U relijgijskom kontekstu, slama u domu se tumači kao sećanje na to da se Isus Hrist rodio na slami.

Trpeza za Badnji dan je posna, s obzirom da je to poslednji dan božićnog posta, bogata i svečana. Nekim jelima se pridavao poseban, magijski značaj, zato su ona i obavezna: riba, pasulj, beli luk, kupus, orasi, lešnici, jabuke, suve šljive, med.

Paljenje badnjaka označava završetak Badnjeg dana i uvod u Božić. Badnjak se celiva, maže medom i stavlja na ognjište. Običaj nalaganja badnjaka na vatru veoma je star, spominje se još 1272. god. u pisanim izvorima. Deca „džaraju“ vatru, odnosno grančicama raspaljuju vatru izazivajući pregršt varnica i iskri govoreći „koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica…“ nabrajajući svu stoku i žive čije se blagostanje priželjkuje.

Za Badnji dan se pravi i Bodnjački kolač. Negde je to česnica, a negde beskvasna pogača koja se premaže medom. Kolač se lomi za večerom, nikako seče.

Uveče se sprema i božićno pečenje za sutrašnji ručak, a to je obično prasetina, ređe jagnjetina.

U nekim krajevima Srbije do dana današnjeg zadržan je običaj „korinđanja“, odnosno pevanja božićnih pesmica. Na „korinđanje“ najčešće idu deca, u pratnji najstarijih članova porodice, u kasnim popodnevnim satima, pre nego što započne predbožićna večera. „Korinđaši“ uglavnom obilaze porodice iz komšiluka i veselim pesmicama čestitaju Badnji dan i predstojeći Božić. Narodni običaji kažu – što „korinđaši“ glasnije pevaju, to donose više sreće domu koji posećuju. Domaćini im daju orahe, voće i slatkiše.

Osnovna simbolika Božića je mir i praštanje, pa prema običaju, onaj ko se tokom godine sa nekim zavadio, na Badnji dan sa njim treba da se pomiri, a takođe ko je od nekog nešto pozajmio, treba na ovaj dan da vrati.

Uz Badnji dan je vezano i nekoliko poslovica: „Nije svaki dan Badnji dan“, znači da je na Badnji dan velika sreća, što drugih dana u godini ne mora biti; „Vezani su ko Božić i Badnji dan“, što se govori za one koji su nerazdvojni.

Izvor: demetra.rs

Posted on 6. januara 2019., in Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Tatjana Radovanović

    Srećno Badnje veče!

    нед, 6. јан 2019. у 06:02 OD KNJIGE DO DUŠE је написао/ла:

    > Od knjige do duše posted: „Hrišćanski vernici koji slave po julijanskom > kalendaru 6. januara obeležavaju Badnji dan, dan koji prethodi Božiću. Ovaj > dan u svom praznovanju je zadržao mnoštvo narodnih običaja, a sam naziv > nosi po badnjaku koji je centralni deo proslave. Badnjak koji “ >

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: