Калињинград

Калињинград je град на северозападу Русије, административни центар Калињинградске области. Он је јединствен јер нема границe са другим регионима Русије, суседи су му само Пољска и Литванија и запљускује га Балтичко море.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Град са богатом прошлошћу

Дуго је припадао Немачкој. Историја града почиње 1255. године, када су витезови Тевтонског реда изградили тврђаву на узвишењу и назвали је Кенигзберг (Краљева гора). Први пут је град припао Русији 1758. године после победе у Седмогодишњем рату. Међутим, 1762. године земљу су вратили Пруском краљевству. Кенигзберг је поново постао руски 1946. године када је после Великог отаџбинског рата део немачке територије предат СССР-у. Тада је настало ново име – Калињинград, у част совјетског партијског радника Михаила Ивановича Калињина.

Приморски град

У Калињинграду нема директног излаза на море, град се налази на ушћу реке Преголи у Калињинградски залив, али овде се налази велика лука и штаб Балтичке флоте БМФ Русије. Градићи у околини Калињинграда имају плаже, до њих је могуће доћи аутобусом, линијским таксијем или возом. Али, и у самом граду се осећа мирис мора када је ветровито или кишовито време.

Град филозофа

У Кенигзбергу се родио и живео један од највећих светских мислилаца – Имануел Кант. Његов гроб се налази у катедрали из 14. века, овде је отворен Кантов музеј и концертна сала, где се одржавају концерти на оргуљама. Занимљиво је да је филозоф живео у том периоду када је град први пут припао Руском царству, због тога је дао заклетву царици Елизабети. Када је област поново враћена у састав Пруске, Кант није желео да прекрши своју заклетву, па је због тога до саме смрти остао грађанин Русије.

Град културе

У Калињинграду се редовно организују разни музички догађаји, укључујући међународне: конкурс за оргуљаше „М. Таривердијев“, џез фестивал ,,Калињинград – град џеза“ и многи други. Сваку јесен се организује уметнички фестивал ,,Балтичке сезоне“ – позоришне групе из целе Русије приказују своје најбоље представе.

Град ћилибара

Један од симбола града јесте познати музеј ћилибара у кули од црвене цигле, која је некада била део одбрамбеног система града. У колекцији музеја, представљено је ,,сунчано“ камење разних нијанси, облика и величина. ,,Најозбиљнији“ експонат тежи 4 килограма. Овде се налази највећи у свету мозаик од ћилибара ,,Русија“, који је тежак више од 70 килограма и састоји се од 3000 делова.

Град са академском традицијом

У Калињинграду је отворено више од 20 установа за високо образовање. Највећи је Универзитет Имануел Кант, чији је део некада припадао кенигзбергском универзитету ,,Албертина“, који је почео са радом 1544. године. Факултети у граду припремају, такође, стручњаке за војну морнарицу, правнике и друге.


Извор: studyinrussia.ru

Преузето са блога Руски кутак

Превела с руског Андријана Станковић, II-2

Posted on 13. decembra 2018., in Biblioteka, Iz istorije, Pomoć onima koji uče, Putopisi. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: