Активности Удружења „Од књиге до душе“ у 2018. години

Удружење „Од књиге до душе“ из Костолца је невладино, непрофитно удружење, основано ради очувања и промоције културе, националне традиције и обичаја овог краја. Удружење је састављено од ентузијаста и креативаца, који желе својим радом и залагањем да помогну у развијању и промовисању заједнице у којој живе.

Ове године, чланови Удружења имали су више активности. Неке од њих су: изложба традиционалних српских посних јела, неколико излета едукативног карактера, посета Витешком турниру у Деспотовцу, посета Природњачком центру у Свилајнцу, посета Салашу у Срему… Били су и домаћини штићеницима Дома за лица ометена у развоју у Стамници – приредили су им обилазак Археолошког парка „Виминацијум“, обилазак Костолца и ручак.

pec48dat-udruc5beenja

Поводом стогодишњице од убиства руске царске породице, Удружење је приредило филмску пројекцију и предавање „Романови, последња руска царска породица“. Предавања су одржана у Костолцу, Голупцу и Пожаревцу. Након филмске пројекције, на тему страдања царске породице, разлозима који су довели до тога и до сада историјски потврђеним и непотврђеним теоријама овог убиства, говорили су историчари: Зоран Пешић, професор историје у Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ у Костолцу, Иван Милковић, професор историје у Основној школи „Јован Цвијић“ у Костолцу и Слободанка Цветковић, виши архивиста у Историјском архиву у Пожаревцу. Модератори вечери били су: Рената Минић, председница Удружења, Марија Копун, потпредседница Удружења, у Голупцу – Славица Илић, директорка Народне библиотеке у Голупцу и у Пожаревцу – Драги Ивић, директор Културног центра у Пожаревцу.

Захваљујемо се Градској општини Костолац и Синдикатима електране и копова у Костолцу на подршци.

Захваљујемо се Културно-спортском центру Костолац, Народној библиотеци у Голупцу и Културном центру у Пожаревцу на позиву и указаној прилици да промовишемо рад свог Удружења.

Захваљујемо се и директору Археолошког парка „Виминацијум“ др Миомиру Кораћу, на подршци и могућности да састанке Удружења одржавамо код њих.

Погледајте слике са предавања:

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Извештај са првог излета погледајте овде.

Слике са изложбе хране погледајте овде.

Слике из Виминацијума погледајте овде.

Слике из Деспотовца погледајте овде.

Извештај посете Виминацијуму штићеника из Стамнице погледајте овде.

 

Posted on 6. decembra 2018., in Biblioteka, Udruženje "Od knjige do duše". Bookmark the permalink. 3 komentara.

  1. Част ми је бити члан овог удружења. 🤗

    Liked by 1 person

  2. Reblogged this on Magdalenina učionica and commented:
    Извор,, Од књиге до душе“

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: