Кад се заврши рат – Петар Пјешивац

Роман српско-аустралијског писца Петра Пјешивца „Кад се заврши рат“ објављен је 2018. године у издању издавачке куће „Агора“ (Нови Сад – Зрењанин). Прочитајте шта је о њој написао мој поштовани сарадник, Димитрије Јаничић.

Pješivac_naslovna

НА ЗГАРИШТУ УСПОМЕНА

Необична је нова Пјешивчева књига. Требало би да то буде љубавна прича, односно прича о изгнанству и избеглиштву, који су нормалне последице сваког рата. Наслов само потврђује ту стару истину, а садржај је и одговарајући и сасвим друкчији.
У веома компликованој игри свест и подсвест, реалност и маштање, љубав и равнодушност, свакодневна реалност и маштарије, јасне констатације у реалном времену и психолошке недоумице, преплићу се и мешају, тако да читалац на крају није сигуран шта га је вукло да стигне до краја књиге. У, рекло би се, једној рембоовској атмосфери, час у умирујућој извесности хотелске собе, час у ишчезавању једне унапред осуђене љубави, аутор филозофира о животу, губитку идентитета у избеглиштву и изгнанству и са очигледним уживањем, између „мисаоног водопада“ и „матице муљевитих сећања“ вешто, документовано и надахнуто говори о укусима разних гастрономских специјалитета.
У међувремену његови јунаци посећују сликарске галерије, говоре о настанцима неких слика и судбинама писаца и сликара, које јунаци књиге често тумаче и цитирају, показујући своју повезаност са тим стваралачким оазама људског ума. Ту се мешају цитати мртвих песника, дозива се вољена жена, много је поетског текста и неуобичајених метафора, да би се стигло до закључка да је сазнавање суштине човекове готово немогуће схватити у свакодневној реалности.
Опет, све се враћа на поднаслов књиге да је то „парабола о изгнанству“ коју је написао човек који је желео да остане анониман. Аутор се ограђује „пронађеним рукописом“ подсећајући нас на својевремени Кишов поступак. Парабола је упоређење које смо доживели текстовима из Светог писма из кога нам је заувек остала у сећању прича о сејачу и семену и прича о блудном сину. Међутим, ова је парабола испричана на друкчији, оригиналан и необичан начин.
Пјешивац се у овој књизи веома разликује од оног у „Ж“ (2003), „Три двојине – Нара (2009), или „Повратку Ж-а“ (2013) и оним „приручницима за рушење (2011) и цинкарење (2015). Нови роман је сведенији, необичнији по композицији. Догађа се у Мелбурну (у коме аутор живи и ради), али и у Москви (где је аутор завршио средњу школу). Збивања у роману су на граници нормалног, јер је главни јунак болестан, има рак чеоног режња што је уз трауму избеглиштва (изнанства) стално присутна чињеница. У замршеној игри где се тешко одвaја свесно и реално од психичких траума, једино увек остаје присутна нота изгубљености, отуђености, странствовања. Додајмо, аутор никада не губи ни нит хедонистичког уживања у гастрономским специјалитетима, тако да кроз његове описе осетимо укусе куварских специјалитета.
Док претходне Пјешивчеве књиге имају чврст след збивања, фабулу, драматику, то је овде тек у трећем плану. Ипак, осетан је његов напредак у вештини да наоко обичне, досадне и свакодневне ствари и појаве претвори у занимљив текст који нас подстиче да, ако могнемо, пратимо његов пут кроз московске ресторане. Такозваном „полицијском“ документацијом на крају, поново ме је подсетио на Киша, али на потпуно нов стваралачки начин.
Иако књига има неке елементе љубавног и психолошког трилера она их је правазишла својим квалитетом, што од читаоца тражи већи напор. Петар Пјешивац (1962), српско-аустралијски писац, има изгледа да се упише на листу српских писаца за дуже памћење.


Приказ написао Димитрије Јаничић из Београда

Posted on 30. novembra 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: