Koji jezik ima najviše reči?

U zavisnosti od toga koje delove interneta često pratite i koliki ste ljubitelj Stivena Fraja i njegove „Planete reči“, verovatno ste čuli da „engleski ima najviše reči od bilo kog drugog jezika na Zemlji“. Međutim, čudno je to što uvek Englezi ovo tvrde.

jezik

Na svu sreću, neko je već prebrojio reči u Oksfordskom rečniku engleskog jezika i to iz svih 20 tomova. Ovaj rečnik sadrži oko 171.000 reči koje su trenutno u upotrebi, a 47.156 reči se smatraju zastarelim. Postoje još oko 9.500 izvedenih reči. Sve ukupno je oko 228.000 reči u rečniku. Dakle, da li je to više od bilo kog drugog jezika?

Engleski jezik zaista ima puno reči, ali zahvaljujući ne tako malom delu hibridnog porekla od romanskih i germanskih jezika. Ali prebrojavanje reči je težak posao. Isto tako, svaki jezik ima poteškoća kada je reč o broju reči, ili kada se radi o sastavljanju reči na prvom mestu.

Srpski jedan od najtežih: Mapa otkriva koliko vremena je potrebno za učenje svih jezika

U nemačkom i turskom jeziku čitave sintagme mogu da se zamene jednom rečju. Dok kod mandarinskog kineskog jezika, koji se sastoji od nekoliko hiljada znakova, od kojih neki broj znakova funkcionišu kao reči samostalno, većina njih može da se kombinuje sa drugim znakovima kako bi se gradile druge reči. Koje reči se onda broje, a koje ne?

Činjenica je da kada prebrojavate reči bilo kog jezika, morate da odlučite o parametrima. Problem je u tome što je svaki jezik drugačiji, pa samim tim jedan skup pravila ne može da se primeni za sve jezike. Do tad, verovatno će i par hiljada reči biti dovoljno da se poruka jasno prenese.


Izvor: Nationalgeographic.rs

Posted on 26. novembra 2018., in Biblioteka, Pomoć onima koji uče, Poučno, Svaštara, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Cinjenica je da jezici koji imaju najvise rijeci ili slogova su oni koji su ujedno i najstariji poput latinskog, starogrckog, perzijskog, kaldejskog, egipatskog hijeratskog ili demotskog a da ne govorimo o jednom starokineskom ili indijsko-dravidskom sanskrtu. Samo je problem kod njih tocno definirati sto je to rijec a sto nije.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: