Речи на Ч – Магдалена Реџовић

Чудно је то слово Ч. Заправо, чудне су речи које њим почињу. Све ми се чини да их нема пуно, а кад се окренем, налетим на неку од њих и саплетем се, чак и буквално, али не на речи, већ на предмете чији називи овим словом почињу. Узмимо, на пример, реч ЧАРАПЕ. Код нас чарапа има свуда сем тамо где би требале бити. Нађемо их испод кревета, у торби са опремом за тренинг, у кеси за физичко, у коферу, заостале од прошлогодишњег летовања и, наравно, све су распарене и прљаве. Наш дежурни чарапогубац, љуби га мајка, на путу од собе до корпе за прљави веш изгуби једну. Где нестану? Никада ми неће бити јасно зашто пар чарапа нема бар пет истих комада па да пет пута дуже траје.

Document-page-001


ЧИТАЊЕ је друга реч која ми на памет пада. Читам од када сам научила слова. Тада није било чудо што смо са пет година знали да читамо, нити су то родитељи на сва звона оглашавали, нити су нас сматрали чудом од детета. Читала сам све што ми је падало под руку. Смејала сам се читајући Алана Форда, плакала уз љубавну поезију, путовала и одрастала кроз простор и време са Димом, Дефоом, касније се дружила са Толстојем, Достојевским, упознавала Чехова, дивила се Хомеру и Софоклу, нападала ветрењаче са Дон Кихотом, водила разговор са Хамлетом и постављала питање: „Бити, ил’ не бити?“. Чини ми се да сам једно време мислила у епском десетерцу, а обожавала сам Бановић Страхињу, модерног човека тамног средњег века.

Ипак, читање је постало нешто више од читања када сам открила Павићев Предео сликан чајем. Било је то, за мене, нешто ново и другачије. Неразумљиво. Читала сам, а ништа ми није било јасно. Поново сам читала – занимљиво, а нејасно. Опет на другачији начин. И тако седам пута. Усправно, водоравно, дијагонално,…

Данас све мање стрпљења имам. Захватила ме грозница интернета. Све се своди на летимично читање. Кратке приче, писма, мало ружичастих наочара за сиву стварност, да се победи бесконачно ЧЕКАЊЕ. ЧЕКАМ у редовима за плаћање рачуна, за издавање нове здравствене књижице, пасоша, личне карте; чекам да прође још један тежак дан, да завршим посао, попуним стоту табелу; чекам да зацели нова рана, да нам плату коју су смањили десет посто повећају за два, да се испуне предизборна обећања, да се покрије дозвољени минус, да се отплати кредит,… Чекам и знам да све ће се то једног дана звати јуче.

И тако док чекам, испијам ЧАЈ у пет. Чај сам прво пила само када сам била болесна. Више сам волела да га користим за испирање косе, за чишћење лица, против подочњака. Ништа није добро као камилица. Како сам одрастала, почела сам пити чај уместо таблета. Нана за умирење стомака. Нарочито помаже после целоноћног спремања испита из светске књижевности када желудац више кафу не подноси. Жалфија за болно грло. Бадем се успешно бори против ешерихије. Зелени чај за чишћење организма… Данас имам ритуал везан за испијање чаја. Пијем га као замену за кафу, као замену за пријатеље који нису ту, као замену за време које немам, као замену за новац који никад имати нећу, као замену за психотерапију на коју никад отићи нећу,…

Надам се да ћу сачувати тренутак у времену и Чај за двоје – зелени за њега и чај од ђумбира за њу. Надам се да ћу урадити декупажом још неку кутију за чај за пријатеље који су ту. Надам се…. Далеко сам отишла. А одакле сам кренула? Да, све је почело са предњонепчано безвучно Ч.


Из књиге „Азбучница од ситница“ Магдалене Реџовић

Posted on 29. oktobra 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka, Priče, pesme, intervjui. Bookmark the permalink. 3 komentara.

  1. Од ове приче све је почело. 😊

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: