Лепота и љубав – Димитрије Јаничић

Братац мој, немој да се љутиш, али морам ти рећи да си ти још зелен. Не знаш шта све човеку живот приреди. Да би упознао човека треба са њим товар соли да поједеш. А ти знаш како се со једе…

Love-in-Old-Age

Понекад ми се чини као да живот шали са мном, као да је то неки безобразни и беспослени комшија који нема друга посла него да се зевзечи са нама. Па, опет, драго ми је што ме прима тако лепо, како се примају добри пријатељи. Иде својим током као и време. Нити воли, нити мрзи. Њега се много тога не тиче. Боре на мом лицу се јављају као ознака наше пролазности. Трајемо, али се мењамо. Не брзо као априлско време, али довољно брзо да нам се покаже ко је стварни газда, да се ни са собом не питамо више него пијан с гаћама – филозофира Раде, седећи у углу кауча, док испред њега стоји флаша пива и кафа која се пуши.

Раде је држећи седамдесетогодишњак. Носи тамне наочаре за слепе. Коса му је прогрушана сединама, а лице пуно ожиљака. Био је професионални ватрогасац, па је у некој акцији доживео несрећу у којој је изгубио вид. Сада инвалидски пензионер, воли да расправља о свему и свачему.

Неки га уважавају због те његове приче, други се труде да га не увреде због слепила, док неки, који га добро познају не обраћају пажњу на његова филозофска размишљања о животу.

Упознали смо се давно приликом неке шетње у парку. Беше сунчан дан, доста пензионера и деце у парку. Попричасмо о којечему. Он ми исприча како је доживео несрећу, па већ двадесет година не види. У почетку је то за њега био смак света, а сада му је лакше, осећа се сигурнијим, навикао се на своју невољу, излази сам у шетњу, добија књиге „за читање“.

Дуже времена није га било у шетњи. Онда се једног дана појави са једним стаситим момком. Поздрависмо се.

– Извини за недолазак у парк! Рече да је био теже болестан и да га је данас супруга пустила само зато што га је унук пратио.

– Прошетај ти с Миланом, ја ћу наручити кафу и поседети овде на сунцу.

Не осећа се добро, бака му не дозвољава да изађе – објасни ми Милан. А њих двоје, он и бака, тако се воле и пазе. Педесет година су у браку. Ето, пре неки дан, он занемогао, сео у фотељу, покрио колена неким ћебетом, а на крилу држи бакину слику од пре четрдесет година.

Твоја бака је много лепа жена. Најлепша коју сам знао – каже ми.

–  Штета што је сада не можеш видети – кажем му ја. – Ја мислим да више не би тако тврдио, јер и њу су стигле године.

Видим ја њу, онако младу, лепу, једру, као пре моје несреће. Она је мени заувек остала млада! Она не може да остара у мојим очима, њена лепота се задржала, ја сам је сачувао у сећању, баш као и ова слика – објасни ми прелазећи прстима преко слике са њиховог венчања.

Схватих да је у праву. И схватих да је та љубав необична, дуготрајна и права. Она је остала у његовом сећању онаква каква је била пре толико година. Постала му је још ближа, јер му је њена помоћ била неопходна све док се није навикао на свој недостатак. Он живи са њом као и пре, спавају у истом кревету, иду понекад заједно у кафану, чак и у куповину, она није променила свој однос према њему, а он је „види“ и воли као и пре три деценије. Права љубав ваљда и не стари, она је мирнија од заљубљености, али је сталнија.

А лепота? Па лепота је била вероватно и један од услова и узрока стварања њихове заједнице. Али, када се заједно стара, онда се лепота друкчије доживљава. И старост лакше пада и једном и другом. А у оваквим несрећама и љубав и лепота замрзну се у времену. Она никада неће остарати у његовим очима. А то је лепота те дуготрајне љубави – закључи Милан са малим присенком туге у гласу, предложивши ми да се вратимо да попијемо кафу са Радом.

На цркви Светог Марка огласи се звоно док смо прилазили Радовом столу на коме нас је већ чекала кафа.


Прича преузета да ФБ странице Димитрија Јаничића

Posted on 28. oktobra 2018., in Biblioteka, Priče, pesme, intervjui. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

<span>%d</span> bloggers like this: