Бело платно – симбол за невиност, једноставност, савршенство

Кажу да је бела боја савршено уравнотежена јер представља све боје у једној. Бела боја је симбол за савршенство, чистоћу, невиност, једноставност. Зато је код Срба бело платно, мотив који човека прати у свим важним добима живота. На рођењу малог човека увију у бело платно, а на крштењу га такође огрну белим платном. Верује се да венчање у белој одећи доноси срећу, а младенцима се руке вежу белим платном.

20141018_130641-300x225

Данас ретко ко има белу постељину, али се надам да још има оних који се сећају дивних белих уштирканих и мирисних постељина са чипкама и везом у којима су се сањали најлепши снови. Зашто смо одустали од те постељине? Разлози су практичне природе. Такву постељину треба штиркати, пеглати… а нема се времена. А некада? Некада, када се живело спорије и имало више времена, жене не само што су прале, штиркале и пеглале бела платна, него су та платна и правиле. И нису то била памучна платна. Углавном су настајала од кудеље.

Ето, враћам се на причу о кудељи или конопљи. Некада је скоро свака кућа у Србији имала посебан део земље, обично поред реке или потока, за гајење конопље. То место се звало КОНОПЉАРА.

Негде половином априла а најкасније одмах после Ђурђевдана, сејала се конопља. Ђурђевданске кише су биле права благодет за раст конопље, тако да је она већ крајем јуна или почетком јула нарастала и до 1 метар и била зрела за бербу. Конопља се брала или чупала из земље и везивала у мале снопчиће, а кад се мало просуши, потапала се у потоку или реци и остављала да се кисели у води неколико дана. Затим се вадила из воде и сушила на јаком јулском сунцу, све док снопчићи не побеле.

lan_cesanje

Тада се почиње обрада конопље или ТРЉЕЊЕ. Скоро свака кућа је имала у дворишту трлицу на којој се трљењем од стабљике конопље одвајао чврсти део а остајао је влакнаст део, који су жене преле и добијале конац. Од тог конца су на разбоју ткале платна.

Од оног најфинијег и најтањег платна шиле су се кошуље, хаљине, пешкири, столњаци, завесе и постељина. Како се ништа није бацало, од грубљег влакна се прео конац од кога се ткало платно за сламарице. За оне који не знају, сламарице су биле претече душека. У вреће (сламарице) убацивала се слама и на томе се спавало. Биле су мекане, шушкаве и требало их је протресати, али кажу да се на њима баш лепо спавало.

Од најгрубљег предива ткало се платно за џакове. Платно за сламарице и џакове се није белило, али оно фино платно би, одмах кад се скине са разбоја, носило на поток или реку да се избели.

Платно се потапало у воду, па се са једног краја вадило, али пазећи да лице платна буде горе и стављало се на равну, углачану даску на којој се пресавијало на отприлике 20-30 цм. Тако испресавијано платно се лупало пракљачом да се што боље оцеди па се простирало по чистој трави и остављало на сунцу. То место на реци где се белило платно, користило је цело село и оно се звало БЕЛИЛО. Морало се пазити да се платно које је на сунцу не пресуши и не пожути.

Када би се платно лепо избелило, било је спремно за шивење и вез, али се то радило углавном зими. Девојке за удају су припремале своју спрему. Везле су кошуљу за венчање, па пешкире за сватове, столњаке, постељину, завесе, пешкире за крштење… Ово платно је кад се скине са разбоја било обично оштро и грубо, али је после бељења добијало и мекоћу, а што се више касније прало, бивало је све беље и мекше.

bela2bhaljina

Сигурна сам да у многим орманима (негде на дну) или у сандуцума, још има заборављених делова ових девојачких спрема које би оплемениле и улепшале стереотипне солитерске станове. Оне сада нису у тренду, али нека их они који су их наследили, не бацају. У њих је уложено много рада и љубави, а сложићете се са мном и да су лепе.

Извор: starizanatisrbije.rs

Posted on 20. septembra 2018., in Biblioteka, Narodna verovanja, mitovi, običaji i zanati. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

<span>%d</span> bloggers like this: