ЦЕНИТИ СЕБЕ

– Не потцењуј себе! – рече ми убеђено један пријатељ. Повод је била рецензија коју ми је тражио други пријатељ, иначе човек кога сам посебно ценио. Сматрао сам да нисам довољно добар да оцењујем његов рад. Када сам то рекао овом пријатељу он ми одржа читаво предавање о потреби да човек мора више да цени себе.

Ne potcenjuj sebe

– Не заборави да човек сâм са собом увек мора да води унутрашњи дијалог. Шта је то, питаш се. То подразумева да увек мораш да процењујеш своје мишљење у односу на тему о којој се разговара, онда да процењујеш себе у односу на околину, а на крају да то урадиш у односу на самог себе. То подразумева поштено претресање онога што сматраш да је твоја суштина. Ту се узима у обзир и школа, и животно искуство, и радно искуство, и искуство које се односи на тему која је у центру расправе. То човеку одређује неку врсту мере да не претера у осуди, али ни у похвали, већ да остане у пољу реалног, могућег.

Друго правило би било такозвано прављење биланса: шта су други постигли, рекли, написали, урадили, а шта ти. Видећеш, када направиш такав биланс, показаће се да имаш доста тога што те чини вредним и са личног становишта. Разуме се, биланс се прави у односу на твоју околину, па тек онда у односу на шири круг људи који се баве сличним послом.

Треће је схватање сопствене вредности. Самим тим што ти неко понуди да оцењујеш његов рад признао ти је вредност – или да си равноправан са њим или чак да он сматра да си и бољи од њега. Водите рачуна да вам ту оцену не даје неко коме нешто зависи од вас, као ни блиски сродници. Они ће или да вас прецене или потцене, зависно од неких личних интереса. Сродници су често спремнији да вас потцене. Најбоље је да је то однос са људима са којима нисте ни у рођачком ни у пословном односу.

Будите поносни. Чак и када о себи не мислите најбоље, не дозволите да вас други на било који начин потцене или понизе. Понос за вас лично понекад може да буде и штетан, али не дајте тај понос ни за какав интерес. Понос вас одређује на дуже стазе, а интереси долазе и пролазе.

Тренирајте увек! И када радите и када се припремате за нешто – урадите то студиозно. Ако нешто пишете, не радите то без концепта. Онда би било добро да то оставите да преноћи, да одлежи, сетите се оне народне да је паметније јутро од вечери. Вежбајте да бисте били убедљивији и студиознији. Ако за нешто имате дара, не ослањајте се само на дар. Таленат је само један проценат, осталих 99 одсто је рад. Само рад ће вам осигурати успех.

Бесмислено је да вас саветујем о исхрани, јер то спада у здравље. Чувајте своје здравље, а када је исхрана у питању нити гладујте, нити се преједајте. А, богами, хтели не хтели, јешћете у складу са својим новчаником.

Ништа мање нису важни ни здрави односи са људима у најближем окружењу. Ако сте у свађи са пола света који знате, то ће, сасвим сигурно, утицати и на ваш рад, чак на ваш изглед, на ваш успех у послу, па и на оцену других о вама као човеку.

Не заборавите, ценити себе значи ценити и друге, то се не може раздвајати. Ценећи друге ми им пружамо слободу деловања, тражећи то исто и за себе. Не заборавите, ако се лако саглашавате са туђим ставом, поготово ако вам тренутни интерес то диктира, брзо ћете бити прочитани, а то значи и да ћете изгубити основни критеријум који вам омогућава да себе реално оцењујете као и да друге процењујете. Уз такву слободу за друге иде и радовање туђем успеху. Ако не умете да се радујете туђем успеху, како онда можете очекивати да се други радују вашем успеху.

Ето, то је био кратак резиме нашег разговора на тему да треба ценити, али никако потценити себе. Признајем на крају овог разговора студиозније сам проценио себе и боље мислио о себи него на почетку разговора. Мој савет је: ЦЕНИТЕ СЕБЕ!

Уосталом, ако ви о себи мислите лоше, зар очекујете од других да вас боље оцене. Плашим се, ако тако мислите онда сте наивни, односно ако сте већ у годинама када вам није у реду приписивати наивност – да сте глупи.


Текст написао Димитрије Јаничић (Београд)

Извор: ФБ

Posted on 24. avgusta 2018., in Poučno, Priče, pesme, intervjui, Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: