Улични мачак Боб – Џејмс Бовен

У издању издавачке куће „Дерета“ из Београда, ове године објављена је књига  под називом „Улични мачак Боб“ коју је написао Џејмс Бовен, енглески музичар и писац. Прочитајте шта је о књизи написао мој поштовани сарадник, Димитрије Јаничић.

Naslovna_Mačak Bob

КО КОГА СПАСАВА

Живот је необичан. Роман Џејмса Бовена то изванредно показује. Као шеснаестогодишњи тинејџер, љут на своје најближе, а онда и на цео свет, уверен да он све зна најбоље, он долази из Аустралије у магловити Лондон, покушавајући да постане „неко“. Но, он и овде наставља своју побуну против постојећег света, а у првом реду побуну против себе самога. Почиње да користи дроге, па стиже до тешког зависника од хероина. Успут се бави музиком, али његова група не постиже неке посебно вредне резултате.
Свирка у бенду и на улици недовољна је да задовољи његову жеђ за дрогама. Он бива регистрован као зависник и потпада под државно лечење зависности. Живи и траје на лондонским улицама, што је горко животно искуство.
Његови дани личе један на други. После сукоба са законом и преласка са тешких дрога на метадон, он пада у готово бесмислено трајање: не види никакву перспективу, не види излаз, али неће ни да затражи помоћ. Тако траје постепено пропадајући.
Онда готово случајно упознаје једног уличног мачка. Учини му се да је овај мачји сабрат сличан њему. Усваја га и даје му име Боб. Почиње тог мачјег уличара да храни и лечи. Мачак му то враћа верношћу и љубављу, иако то није уобичајено код мачјег рода. Због свога мачјег друга заради симпатије службенице која евидентира зависнике, па добија скроман социјални станчић. Он са мачком почиње да иде на уличне свирке, пошто се издржава од прилога које добије од пролазника за своје свирање на улици.
Убрзо он и његов мачак, који по читав дан мирно седи у футроли за гитару, или на његовом рамену док ходају улицама, постају познати. Људи се заустављају, доносе поклоне необичном мачку који по цео дан мирује уз свога газду.
Када се мачак разболи, Џејмс добар део својих скромних прихода троши на његово лечење. Тада он први пут схвати да је постао бољи човек, да је његова брига о мачку направила од њега сасвим друкчију личност. Он је и даље у програму одвикавања од дроге. Ускоро престаје могућност да зарађује свирајући на улици, па се запошљава да растура новине Биг Ишју (Велико питање или Значајна тема, не знам како треба превести овај назив, али одговара нашим новинама за бескућнике Лице улице.)
Џејмс почиње последњу фазу лечења од зависности. У том успева захваљујући опет своме мачку, који му остаје веран у тешким тренуцима апстинентске кризе. Обожаваоци Боба ставили су филмове о њима двојици на јутјуб, па је мачак постао планетарно познат.
Онда пада предлог да он напише књигу о себи и своме мачку. То је Џејмс урадио 2012. и књига убрзо постаје бестселер. Преведена је на тридесетак језика, а по њој је снимљен и успешан филм.
Књига је само истина о свему што је пратило њих двојицу. Сада они солидно живе захваљујући књизи, а њихова прича и даље привлачи пажњу. Ситуација је заиста необична: да ли је човек спасао мачка луталицу узевши га са улице или је мачак спасао човека који се био заглибио у паклу дроге. Чак и после књиге и филма остаје питање: ко је кога спасао? Али, прича има изванредне поруке за савремену генерацију и за све генерације, јер пријатељство између човека и животиње доноси благодет и једнима и другима.
Моја топла препорука: читати. Ради искрености и порука љубави којима је књига препуњена и које су јој обезбедиле светску популарност. Нажалост, данас је и код нас све више старијих и усамљених људи, којима је брига о љубимцу једини прозор у живот који је остао иза њих.


Приказ написао Димитрије Јаничић из Београда

 

Филм под називом Улични мачак Боб можете погледати овде.

Posted on 20. avgusta 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: