Вртоглава – прича о библиотекаркама

Зашто већина библиотекарки носи равне ципеле? Широке џемпере, панталоне с фалтама и сукње од твида? Озбиљан, строг, готово мргодан израз, незаобилазан је на кожи око носа, између браде и чела, на оном изражајном делу тела који се зове лице или face; и који, са тим недостатком осмеха, нуди све, осим изражајности.
Обилазим разне Библиотеке. Најчешћа слика на коју наилазим је – равна појава, са уредно зачешљаном косом, подигнутом у реп или пунђу; у класичној кошуљи и панталонама мушког кроја. И, наравно, у тим, већ поменутим, равним ципелама. Једнолично, досадно, извесно, са свих страна, пљоснато!

а


Потенцирају се акције, како вратити књиге у руке читалаца. Шта урадити да штампани листови међу корицама опет постану човеков најбољи пријатељ. Добро, не, безусловно најбољи, али, да се бар врати на ту пријатељску листу, са које је неславно и несрећно сишла. И, све те акције, са звучним крилатицама: „Ко чита, више и боље види и разуме“; „Читајте, разумећете и између редова“; „Са књигом у руци, у лепше сутра“; „Са књигом, међу звездама…“ Одличне су! Лепе, занимљиве, звучне и поетичне! Ипак, ја бих убацила и ову:
„БИБЛИОТЕКАРКЕ, ПРЕСВУЦИТЕ СЕ И НАСМЕШИТЕ!!!“
Навуците тамне свилене чарапе, преко чипкастог веша, који и није неопходан, ако је врућина. Око струка, обавезно широк каиш, безобразно затегнут. Коса увијен на крупне виклере, или разбарушена; очешљана снажним, спретним, мушким рукама, украшена праменовима или необичним пером. За алергичне на перад, ту је чипка, шналица од циркона, или, нека модерна нијанса color шампона. Од деколтеа (то је онај део тела изнад груди, који не мора увек да буде забаракадиран до браде) ништа неће да заболи, а и књигама у полицама, пријаће промена. Осмех на лицу изазива сјај у очима (ако то не успе, постоје и одговарајућа сочива која изванредно делују по питању сјаја и лошег вида. У сваком случају, много су боља варијанта од пластичних „социјалних“ наочара). Ножице ставите у вртоглаве потпетице, неке ефектне боје, и потрудите се да буде потпуно различита од боје лаковане ташне коју држите у рукама.
На крају, обавезно, парфем! Неки добар, жесток и скуп!
Могла бих да се кладим – а опкладе обожавам – да ће на улици да се окрећу, колеге саплићу, колегинице завиде и имитирају, а повећање броја читалаца биће за бриљантан Извештај о раду и прави статистички податак.

П.С. (пре и после свега)
Осмех, шминка, крпице, доза еротике и самодопадљивости не умањују интелигенцију и не атакују на личност Жена.
Баш, напротив.

Данијела


Из књиге „Сочно и опоро… П.С. поверљиво“ књижевнице и библиотекарке Данијеле Миланове Божичковић Радуловић (Пожаревац, 2012)

Posted on 19. jula 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Priče i pesme. Bookmark the permalink. 5 komentara.

  1. Video sam i takve, ali se plašim da od takvog lepog pogleda na bibliotekarku čovek ne zaboravi da je došao po knjigu, a ne da nahrani svoje skrivene fantazije sa dosadanog radnog mesta i, ne daj Bože, pored čangrižljive supruge.
    Inače, uživao sam u lepom tekstu.

    Sviđa se 1 person

  2. Naše bibliotekarke ne liče na one sa početka priče.

    Sviđa se 1 person

  3. Reblogged this on Magdalenina učionica and commented:
    Izvor ,,Od knjige do duše“.
    Divna priča divne i kreativne žene Danijele Božicčković Radulović.

    Sviđa se 1 person

  4. hm, nije to loše i da se čovek zaboravi, doći će više puta u biblioteku… 😀 https://www.youtube.com/watch?v=EY4xRlr_kp8

    Sviđa mi se

Postavi komentar