Тајна руске кике

У нашој коси се чува танана енергија. То се може лако осетити. Сваки човек се после шишања осећа некако нов, не само споља, већ и изнутра. У свим народима и културама света је постојало мноштво обичаја и обреда везаних за косу. У Русији и Индији су жене одувек плеле косу у кике. Сматрало се да тако жене скупљају енергију. Понекад се кика расплитала, да би се испунио простор накупљеном благодатном енергијом.

kika


За жене је дуга коса извор опчињавајуће снаге, а такође, залог заштите. Код Словена је постојало веровање, да је снага вештице смештена у њеној коси. Реч „ведьма“ (вештица, фигуративно роспија, оштроконђа) потиче од речи „ведать“ , односно „знати“. Негативну конотацију је та реч добила скоро. И данас се вештице, чаробњаци, магови представљају са дугом косом.
Девојке су украшавале кике тракама, а жене су везивале мараме. До удаје су девојке носиле једну кику. Уочи свадбе, на девојачко вече другарице су младој, плачући, ваљда због зависти, плеле две кике. Управо су удате жене у Русији носиле две кике. Скупљале су их и везивале траком, да би лакше стављале украс за главу. Од момента ступања у брак, нико, осим мужа, више није могао видети кике.

Девојчицама су плели кике строго у правцу кичме, јер по мишљењу предака, кика је служила да преко кичменог стуба испуни човека животном снагом. Није случајно, што су при удаји женама плели две кике: једна је напајала животом њу, а друга будуће потомство.
Чешљање косе је било као ритуал, јер се у току процедуре могла додирнути животна енергија човека. Да би се обновила изгубљена у току дана животна снага, требало је проћи чешљем по коси најмање 40 пута.
За жене је коса била симбол части, као што је за мушкарце брада. Повући девојку за кику је значило увреду, да не говоримо о одсецању.
Кика дебљине руке је била мера женске лепоте у Русији. Здрава и сјајна коса је боље говорила о будућој жени него ласкаве речи проводаџије. На жалост, нису се све лепотице могле похвалити дебелим дугим кикама. Зато су прибегавале малој обмани, уплитале су у своје кике длаке из коњског репа. Шта да се ради, требало се удати!

На руском се коса каже волосы, а кика се каже коса.


Извор: Руски кутак

Posted on 2. jula 2018., in Zanimljivosti and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: