Вештина комуницирања

Важност међуљудске комуникације није потребно посебно наглашавати. Може се чак рећи да се било која врста интеракције две особе заснива на комуникацији која се одвија. Чак и кад нема комуникације, на пример, кад ваш сапутник у аутобусу, на седишту до вас, затвори очи и све време их држи затворене. И овде је јасно упућена порука “не желим да комуницирам“.

komunikacija


Наравно, многи детаљи су такође битни, шта се каже, како се изговоре речи, шта се крије иза њих, да ли су речи уопште потребне или се порука може упутити и невербалним средствима попут положаја тела, гестикулације и слично. У сваком случају, основно јесте да је комуникација неизбежна. Чак и ако покушате да не комуницирате ви у ствари шаљете поруку.
Другим речима, иако је могуће не комуницирати речима није могуће прекинути слање невербалних порука јер је, као што смо већ рекли, и тај прекид је једна порука. Осим тога и многе комуникације које на површине изгледају јасне могу скривати многе сложености. На пример, супружници међу којима постоји трајно неслагање у вези неке ствари. Они добро познају једно друго и лако уоче сваки покушај прикривања стварних осећања и ставова. Да све буде сложеније, свако зна да друга страна зна шта ко мисли и осећа. У таквој ситуацији честе су интерпретације невербалних порука које могу бити нетачне и извор сукоба.

Како и зашто ми комуницирамо?
Видели смо раније да је готово немогуће не комуницирати у присуству друге особе. Комуникација је неодвојиви део људског постојања. Покушајмо да замислимо како би изгледало да сатима или данима не проговоримо са неким. Да не чујемо људски глас.
Недвосмислено постоји снажан порив у сваком човеку да комуницира са другим људима. Ми смо друштвена бића и имамо потребу да поделимо доживљај, мишљење, емоционалне реакције, у већој или мањој мери, наравно, јер постоје индивидуалне разлике. Осим тога ми комуницирамо да бисмо прикупили информације о свету и другим људима, о томе како нас други доживљавају.
Најочигледнији начин комуникације јесте речима. Иако је језик веома сложен и моћан систем којим можемо упутити и најсложеније поруке, увек је праћен невербалним порукама. Оно што изразимо речима додатно се појача, модификује, некад и закомпликује.
Порука која је послата није увек и порука која се прима. Важан део учења комуникације јесте како упућивати једнозначне и прецизне поруке.
Непосредна комуникација са другим људима јесте саставни део свакодневног живота.
Она се одвија на више нивоа којих сваки учесник може бити мање или више свестан што понекад може довести до неспоразума и сукоба. Зато су невербалне поруке веома важан део сваког општења међу људима. Оне су између осталог условљене личном историјом појединца и културом заједнице, а односе се најчешће на додиривање, физичку блискост, положаје тела, гестикулацију и изразе лица, контакт очима и слично. Невербалне поруке је теже контролисати него вербалне и често “одају“ наше ставове и емоционалне реакције које покушавамо сакрити.
Важно је нагласити и да свака људска интеракција почиње формирањем првог утиска који се ствара брзо и на основу малог броја основних информација. Зато се већина људи јако труди да остави добар утисак приликом првог сусрета што често доводи до супротних ефеката и конвенционалног понашања.
На крају, можемо рећи да је непосредна комуникација са другима социјална вештина која је релативно стабилна карактеристика појединца, али се може унапређивати током живота.


Текст написао Слободан Павловић, дипломирани психолог

Posted on 5. juna 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: