Забране и казне – 2. део

Наставићемо са подсећањем на принципе којих би се требало држати када примењујемо забране и ускраћивања у циљу васпитавања и дисциплиновања деце. Њихово дејство је несумњиво, али, нарочито кад су у питању непослушна деца, важно је да их прати разумевање и показивање љубави и подршке.

2ecae5d75b194efe9204543034ec1d30

Кад год је могуће покушајте да разговарате са дететом и схватите како ситуација изгледа из његовог/њеног угла иако се не слажете са њим/њом. На тај начин ћете научити и подстакнути децу да посматрају животне ситуације из различитих перспектива, што ће им бити веома корисна социјална вештина.

На пример, можете рећи: „Знам да осећаш како си имао/ла право да то урадиш (разумевање перспективе детета), али не могу да прихватим да је у реду да удариш сестру.“ Након тога можете размотрити (уколико је могуће заједно са дететом) последицу која би следила нежељено понашање.

Један од најважнијих принципа јесте да забране и ускраћивања треба користити штедљиво. Превише честа примена може довести до ситуације да се дете брзо навикне на њих и да постане спремно да их истрпи само да би показало моћ над вама. Ви можете повећавати интензитет забрани и казни ради ефекта али постоји опасност да ће доћи тренутак када ће једине последице истих бити дечији страх, бес или нетрпељивост који ће умањити сваки потенцијал за учење и самодисциплину.

Подсетимо се још једном, уколико већ морате да нешто забраните или ускратите, трудите се да будете што је могуће више смирени, а истовремено и одлучни.

На пример, уместо да кажете: „… доста ми је више твог кашњења! Не идеш на журку у петак“, покушајте на следећи начин: „… требало би озбиљно да разговарамо. Не знам шта се то догађа и зашто стално касниш са повратком кући. Мало сам забринут/а за твоју безбедност и размишљам како ћемо убудуће. Имаш ли ти неки предлог?“

Покушајте да васпитне мере које примењујете буду логичне детету. Није згорег проверити да ли је дете свесно да чини нешто лоше. Да ли је свесно последица које његове/њене акције имају по друге?

Правила и последице за њихово кршење требало би да буду јасна и вама и детету. Може бити корисно и записати их унапред како би се избегла расправа у тренутку сукоба. Циљ примене забрана и казни треба да буде преузимање одговорности за сопствене поступке од стране деце, а не такмичење у игри „Ко је моћнији?“. Важно је и да дете зна на који начин може поново да успостави привилегије које је изгубило.

Већина родитеља се бар једном нашла у ситуацији када дете упорно инсистира да нешто добије, а они упозоравају да ако не престане уследиће последице. Ако дете настави са инсистирањем, добије што је тражило, а последице изостану, оно ће бити охрабрено да се и убудуће понаша на исти начин. Зато је једна од најважнијих али и најтеже примењивих васпитних стратегија – бити доследан.

Зато, уколико кажете свом детету да нешто уради или ће уследити последица, следећи пут кад оно уради исто последица је нужна. И тако сваки следећи пут. Осим тога, важно је да реакција на нежељено понашање уследи што је могуће пре.

Задржати улогу одраслог у односу са дететом не значи да међу вама нема разговора ни преговора око правила. Оставите могућност детету да предложи неки други начин да сноси последице нежељеног понашања. Важно је да прихвати одговорност за своје понашање и да временом постане успешније у самоконтроли.

Не заборавите, ви сте модел понашања за своје дете, уколико га учите флексибилности будите што више флексибилни.

Помозите детету да разуме суштину правила, који им је циљ и шта се дешава када се прекрше. Пазите да не поставите превише правила, јер нећете успети да их спроведете. У складу са узрастом детета, укључите га у формулисање истих.

На крају, увек нагласите да су проблематична одређена понашања, а не ваша деца и кад год сте у прилици покажите да их волите и подржавате.

 


Текст написао Слободан Павловић, психолог

boban

Posted on 9. aprila 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: