Када и како награђивати своје дете

Сва деца, иако понекад не изгледа тако, желе да се осећају добро, расположено, смирено. Ово је мало теже уочљиво родитељима деце која су већину времена љута, раздражљива, нерасположена. Као да желе да се тако осећају из неког разлога. Ипак, чак и најнепослушнија деца би хтела да се осећају добро али једноставно не знају како. Много боље успевају да се осећају лоше. Осим тога честе тешкоће у односима са другима доводе до снижења самопоштовања и усвајања негативне слике о себи што води новим негативним емоционалним реакцијама. Зато је задатак родитеља да деци помогну да науче да се осећају добро. Један од једноставнијих начина јесте награђивањем жељених облика понашања.

reward-your-children

Награда је подстицај како за децу тако и за одрасле. Ако мало боље размислимо, кад год  нешто пожелимо да урадимо то је због очекиваног задовољства (које је, у ствари, награда).

Када ваше дете након неког понашања добије осмех, похвалу, загрљај, сигурно ће се осећати добро. Овај начин реаговања повећаће вероватноћу да се то понашање поново јави и познат је као позитивно поткрепљење. То је веома ефикасан модел утицања на понашање других, а нарочито деце.

Ипак, честа је дилема код родитеља да ли награђивањем, у ствари, подмићују своју децу. Плаше се да их не “размазе“ таквим понашањем.

Као одговор на те недоумице треба да размислимо како друштво функционише. Већина људи свакодневно одлазе на посао, раде и бивају награђени платама, напредовањем и слично. Ретко ко ће ту врсту награђивања сматрати подмићивањем. Људи једноставно заслуже своје награде радом и адекватним понашањем. Основно је истаћи да овакве “награде“ повећавају шансу да ће неко наставити са пожељним понашањем. Осим тога, награде не морају бити материјалне природе. У ствари, можемо рећи да је похвала можда и најмоћнији облик награде.

Награђивање је важно и због једне прилично уобичајеног става већине родитеља, а то је да пожељне облике понашања деце сматрају као нешто “нормално и очекивано“. Проблем настаје кад се појаве одступања и привуку сву пажњу на себе. Онда расте опасност да се однос деце и родитеља сведе на расправе о нежељеним и негативним понашањима.

Истовремено, дете схвати да ће пажњу родитеља најуспешније привући управо таквим реакцијама и користи их све чешће. Управо је награђивање најбољи начин да се промени овај образац понашања коме је у основи тражење пажње на негативан начин.

Постоје неке ситуације које родитељи треба да избегну и које награђивање могу претворити у подмићивање. Важно је, наиме, наградити жељени облик понашања, а не изостанак нежељеног. Шта то значи? На пример, рећи док сте у продавници са дететом: “Ако престанеш да плачеш, добићеш сладолед“, јесте један облик подмићивања и може дати краткорочне резултате али дугорочно гледано није добро. Јасно је да ће дете лако уочити да може уцењивати родитеље на овај начин. Уместо тога много је боље одлучно и смирено прекинути негативно понашање (одмах извести дете из продавнице и слично) и сачекати ситуацију када ће се понашати на жељени начин и то похвалити. На пример, “Поносан/а сам на тебе јер си…“ Награђивање жељеног понашање похвалом није подмићивање и доводи до дугорочних позитивних ефеката.

Зашто је похвала толико ефикасна?

Зато што не постоји дете које не жели да буде вољено, похваљено и прихваћено од својих родитеља/старатеља. Без обзира на узраст увек ће се осећати добро када знају да се ови поносе њима, да их прихватају и воле. Ово не значи да је повремено награђивање деце материјалним стварима за жељена понашања лоша ствар. Напротив, може додатно учврстити позитивне обрасце понашања.

Постоје неки принципи које треба имати у виду кад је у питању похваљивање.

Будите искрени и конкретни, не преувеличавајте и не убеђујте дете, укажите на супротно понашање које је некад било присутно, покушајте да реагујете непосредно након жељеног понашања, не чекајте.

Не заборавите да похвалите уложени напор чак и ако није довео до резултата. Покажите безусловно прихватање и љубав и охрабрите дете након повремених неуспеха.


Текст написао Слободан Павловић, дипломирани психолог

Posted on 26. marta 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: