1. март – Светски дан цивилне заштите

Данас се широм света обележава Светски дан цивилне заштите. Генерална скупштина Међународне организације цивилне заштите (ICDO) 1990. године одлучила је да 1. март постане Светски дан цивилне заштите.

Циљ обележавања овог дана је да се скрене пажња широј јавности на витални значај цивилне заштите и развијања свести о значају припремљености за превентивне и самозаштитне мере и поступке у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других несрећа и опасности.

civilna-zastita

Искуство протеклих година показује да се број катастрофа широм света повећава и да је број људских жртава све већи, као и материјална штета изазвана њима. Несреће и катастрофе могу се догодити свуда и у сваком тренутку. Поплаве, пожари, олује, вулкани, земљотреси – у једном тренутку могу уништити оно што је годинама грађено.

Цивилна заштита представља представља целовит систем и најшири облик организовања, припремања и учешћа становништва у хуманитарним активностима и задацима заштите и спасавања.

Цивилна заштита се организује и планира и на нивоу јединица локалне самоуправе, органа државне управе и привредних друштава.

У Сектору за ванредне ситуације се планирају, организују и реализују све мере и задаци цивилне заштите као што су: евакуација, склањање, збрињавање, прва помоћ и медицинска помоћ, РХБ заштита, заштита од пожара, спасавање од поплава, на води и под водом, асанација и послови уништавања неексплодираних убојних средстава.

После више од двадесет година, цивилна заштита у Републици Србији поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и осавремењавању.

 

Posted on 1. marta 2018., in Iz istorije, Zanimljivosti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: