Непослушна деца

Сваки родитељ се повремено суочава са нарочито непослушним “издањем“ свог детета. Променљиво расположење, тврдоглаво одбијање било каквог налога и захтева, драматичност, грубост, безобзирност, непоштовање. Ово су понашања која представљају остварење најгорих кошмара сваког родитеља. Нико не очекује да је родитељство лако, али мора ли бити баш толико тешко и исцрпљујуће?

kids

Нека деца чешће од других имају нападе беса, стално се жале да нико није фер према њима, упадају у многе невоље у свим областима друштвеног живота, а све време негирају да постоји било какав проблем у њиховом понашању. Родитељи покушавају различите стратегије (награђују, кажњавају, разговарају, бивају строжији, попустљивији) али резултата нема.

Оно што треба схватити јесте да изразито непослушна деца често имају проблем да се носе са осујећењем и тешко уче из сопствених грешака. Стога је веома важно разумети околности у којима се нежељено понашање чешће дешава и потребе свог детета. Јер, ни најнепослушнија деца нису непослушна све време.

Значи, уколико желимо да наше дете буде послушније, прво треба да схватимо зашто је непослушно. Које потребе тиме задовољава, шта добија. Осим тога, не смемо сметнути с ума да и наше понашање непосредно утиче на појаву одређених реакција детета. Да ли подстичемо послушност или непослушност? Наравно, родитељске вештине и васпитни капацитети нису нешто што је урођено и непроменљиво, стога вреди улагати стални напор у њихово унапређивање.

Али, не смемо заборавити да ни најбоље вештине неће помоћи уколико наши циљеви нису реалистични. Ако очекујемо да нам деца увек буду послушна, да се увек понашају на “исправан“ начин и да морамо победити у тој “борби“ са непослушношћу.

Уместо тога најважније је да будемо смирени, одлучни и да избегавамо тежњу за потпуном контролом над децом. На тај начин подстакнућемо развој емпатије и преузимања одговорности код њих и помоћи им да успешније управљају својим емоционалним реакцијама и следственим понашањем.

Једна ствар треба да буде истакнута. Непослушност није само фаза у развоју и не треба да је игноришемо и чекамо да прође сама од себе. Важно је да дете схвати да постоје последице за одређена понашања. Осим тога, често није довољно да деца знају шта није у реду. Треба им показати шта се очекује од њих кроз моделе понашања, вођењем “корак по корак“, стрпљивим објашњавањем и подстицањем жељених реакција и понашања.

Који су узроци непослушности и отпора?

Многобројна истраживања у овој области нису дала једнозначне резултате. Као фактори који су у извесној мери значајни издвајају се генетске карактеристике, специфичности биохемијских процеса у ЦНС, затим фактори окружења, попут реакције породице на дете и начини дисциплиновања, као и тренутна стања детета (незадовољене потребе, умор…).

Током развоја већина деце научи да своје потребе задовољава на друштвено прихватљиве начине. Тзв. непослушна и тешка деца чешће користе нежељена понашања, стално захтевају да њихове потребе буду приоритет и стално се супротстављају.

Који год да су непосредни узроци, непослушност ове деце је увек средство да се дође до циља. То није само развојна фаза, нити лични став према родитељима и одраслима. То је начин на који се непослушно дете носи са незадовољеним потреама, негативним мислима и негативним емоционалним реакцијама. Ово треба увек имати на уму кад покушавамо васпитно да делујемо.

Једноставног рецепта нема, али стратегија би се могла свести на три ствари: смиреност, одлучност, избегавање апсолутне контроле.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Posted on 19. februara 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: