Advertisements

ПОГЛЕД НА СВЕТ ИЗ ТУЂЕГ УГЛА

Свако од нас се бар једном сусрео са саговорником који изгледа потпуно неспособан (или невољан) да се макар на кратко стави у нашу позицију. Готово као да је фиксиран да свет посматра из свог угла и никако другачије.

mišljenje

Способност да се разуме гледиште других и ситуација размотри на више начина веома је важна вештина у модерном психолошком саветовању али и у свакодневном животу. Она нам омогућава да унапредимо вештине комуникације, да будемо утицајнији, да изградимо чвршће и стабилније односе са другим људима, саставни је део емпатије и незаменљива у конструктивном решавању конфликата.

Различити углови посматрања представљају, у ствари, пребацивање из једне у другу позицију што омогућава да се увиде и размотре информације о некој ситуацији, које би иначе могле остати изван наше свести.

Грубо посматрано, можемо издвојити три основна угла гледања: нашу сопствену перспективу, перспективу нашег директног саговорника и перспективу неутралног посматрача.

Прва перспектива подразумева начин на који ми природно опажамо и тумачимо окружење. Свет доживљавамо кроз наша сопствена чула, тумачења и емоционалне реакције.

Ово може бити корисно на више начина. Прво, уколико желимо да донесемо неку одлуку важно је да знамо своје потребе, да умемо да их изразимо околини и да истрајемо на путу ка својим циљевима.

Са друге стране, не смемо заборавити да на овај начин опажамо како ствари утичу на нас, а не и на друге. Они који су превише у овој позицији теже да буду неосетљиви за потребе других и зато их често (и нехотично) могу повређивати.

У оним ситуацијама када успемо да на свет “гледамо туђим очима“ то нам омоћава да доживимо и осећамо реалност као и наши саговорници што, наравно, значајно повећава наше разумевање њихове позиције и њихов осећај да су њихове потребе и ставови прихваћени и уважени. Осим тога, ово нам омогућава и увид у нове информације, повећава ниво емпатије и саосећања. И не само то, овај угао гледања нас чини и самосвеснијим. Јер, док гледамо себе очима других опажамо неке елементе себе које другачије не бисмо.

Али, ова позиција може имати и негативних последица. Уколико претерамо, постоји опасност да постанемо веома подложни утицају других, да сувише занемаримо своје потребе. Такође, може бити умањено и наше самопоуздање и способност за самостално доношење одлука. Не треба ни наглашавати да “стављање себе увек на последње место“ временом чини да се осећамо уморним, раздражљивим и емоционално “исцеђеним“.

Некада је корисно заузети и позицију неутралног посматрача, неког ко посматра са стране шта се дешава. Ово омогућава да се стекне релистичнији увид у потребе, емоционалне реакције, ставове и понашања обе стране. У ситуацији када је комуникација “врућа“ и може прерасти у озбиљан конфликт или агресију саговорници често нису у стању да реално сагледају проблем. Тренутак узмицања и покушај да се на све погледа из угла неутралног посматрача, готово сигурно повећава објективност и шансу за долажењем до решења.

Ове једноставне технике промене угла посматрања имају вишеструке користи за сваку особу. Побољшавају наше разумевање других, омогућавају да размишљамо креативније и флексибилније, повећавају нашу способност да будемо реалистичнији у сусрету са окружењем, поправљају наше разумевање невербалног дела комуникације.

Стога, сматрам веома вредним напор да током разматрања свакодневних проблема и животних ситуација не зборавимо да користимо све три позиције гледања.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

 

Advertisements

Posted on 12. februara 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: