„Управљање, развој и употреба УДК у периоду 2008-2018.“

У среду, 31. јануара 2018. године, у 10 сати, у Амфитеатру Народне библиотеке Србије биће одржано предавање Аиде Славић „Управљање, развој и употреба УДК у периоду 2008-2018.“

view_image (1)


Универзална децимална класификација (UDK) је систем који се употребљава за класификацију библиотечко-библиографске грађе у форми универзалне схеме која настоји да обухвати читав универзум знања. УДК представља свеобухватан информациони језик за индексирање и претраживање у облику класификационог система са децималним ознакама.
Од 1. јануара 1992. године удруживањем неколико библиографских агенција и издавача основан је УДК Конзорцијум са седиштем у Хагу који преузима бригу о Универзалној децималној класификацији. Сваке године објављује се нова верзија УДК таблица која садржи исправке и допуне.

  • Предавање ће одржати Аида Славић, одговорна за одржавање и унапређивање система Универзалне децималне класификације, главна и одговорна уредница свих издања УДК Конзорцијума, ванредна професорка на Катедри за информационе науке Загребачког свеучилишта, чланица Научног савета Међународног друштва за организацију знања, као и чланица ИФЛА Одбора за аналитику и предметни приступ.

Извор: НБС

 

Posted on 30. januara 2018., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: