МЕЂУЉУДСКИ ОДНОСИ И СОЦИЈАЛНЕ ВЕШТИНЕ (2)

Социјалне вештине могу учинити да наш живот буде испуњенији, са мање конфликата и са много више задовољства међуљудским односима које имамо. Боља повезаност са другим људима подразумеваће и много мање фрустрација које су, повремено, неизбежне.

customer_interaction-100588180-primary.idge

У литератури се помињу различите  врсте социјалних вештина. Модерне школе психотерапије и саветовања посебно истичу значај неких од њих:

 • Познавање себе и својих жеља – ефикасност у међуљудским односима подразумева добро познавање себе. Важно је да у некој социјалној ситуацији тачно препознамо како се осећамо, да ли је основно расположење пријатно или не. На тај начин моћи ћемо да откријемо шта доводи до тога да се тако осећамо и да прецизно дефинишемо своја очекивања од других. Шта бисмо волели да промене у понашању, шта нам смета, шта недостаје. Иако ово делује једноставно, многи људи нису у стању тако да се понашају. Они уместо тога муче себе питањима “Да ли ја заслужујем…, Да ли имам право да узнемиравам друге својим потребама…“ Одговор је ДА. Зато што су људска бића која осећају, имају потребе, право да буду саслушана. На жалост, значајан број људи одраста у окружењу које из различитих разлога негативно реагује на исказивање потреба па се они касније у животу превише устручавају да било шта захтевају. Верују да њихова осећања нису довољно важна.
 • Изношење једноставног захтева – исказивање својих потреба неким људима представља велики напор. Најједноставније ситуације попут промене стола у ресторану, молбе да се угаси цигарета у одређеном простору, рекламација купљене робе, представљају природну потребу за заштитом сопствених интереса и квалитета живота. Уколико имамо проблем да поставимо захтев ове врсте то често доводи до осећања беспомоћности и сниженог самопоштовања.

Ефикасан начин изношења захтева садржи неколио елемената. Пре свега, започињемо га кратким објашњењем проблема уколико је потребно, а затим настављамо учтивим, незахтевајућим питањем “Да ли бисте могли… Био/ла бих захвалан уколико… Питам се да ли бисте…“ Ово је значајно јер смањује вероватноћу да се саговорник осети угроженим и реагује отпором и одбијањем.

Након тога важно је јасно рећи шта желимо, без уношења емоција, без оптуживања. Циљ јесте да наш захтев представимо као разуман и уобичајен, као нешто што није наш хир већ природна потреба коју свако има.

На крају, још једном можемо исказати своју захвалност реченицом “Хвала на вашем напору… То ми заиста значи…“

 • Активно слушање – Сви знамо да добра комуникација подразумева две стране. Ипак многи људи заборављају да слушање није само чекање на свој ред, већ треба бити усмерено што бољем разумевању другог, шта мисли, жели, осећа. Стога не треба бежати од директних питања уколико нешто нисмо разумели или имамо дилему како се саговорник осећа.

Постоје нека понашања која су посебно штетна за успешну комуникацију, а нарочито ометају разумевање позиције саговорника.

 • „Читање мисли“ – пре времена и без довољно чињеница закључујемо шта саговорник жели, мисли, осећа.
 • Припремамо свој одговор уместо да слушамо.
 • Обраћамо пажњу само на оно што је нама важно и занемарујемо целину.
 • Покушавамо одмах да понудимо савет и предлог уместо да разумемо саговорника.
 • Разговор сводимо на борбу и такмичење ко има јаче аргументе.
 • Покушавамо да увек будемо у праву и избегавамо било какве промене код себе.
 • Избегавамо стварну комуникацију кроз брзо слагање са саговорником и промену теме.

Ово су понашања која су повремено присутна код сваке особе. Важно је да постанемо свесни да то радимо и да уместо тога улoжимо напор да што боље разумемо позицију саговорника.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Posted on 29. januara 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

 1. Reblogged this on Kultura i ja and commented:
  Ovo nam svima treba…

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: