Advertisements

​Радионица „Шећерна уметност: кинеске лизалице за децу“

За први дан зимског распуста, 1. фебруар 2018. године, Библиотека у Костолцу, Одељење Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац припрема веома лепу радионицу – Шећерна уметност: кинеске лизалице за децу. Циљ радионице је да се деци покаже да уметност може да се искаже на различите начине и са различитим материјалима.

Šećerna umetnost Biblioteci u Kostolcu

Кинеско осликавање шећером (Chinese Sugar Painting) је традиционална кинеска форма народне уметности коришћења врућег, течног шећера за креирање дводимензионалних фигура, која потиче још из времена династије Минг (1368–1644), када су мале животиње од шећера прављење у калупима за религиозне ритуале. Као јединствена уметност за стварање уметничких предмета, кинеско осликавање шећером се веома разликује од нормалног сликарства. Пошто шећер у течном стању врло брзо прелази у чврсту материју, како се хлади, сликару је потребна велика брзина, прецизност и умешност.

За ову врсту уметности потребни су: шећер као сировина, шерпица за отапање шећера, метална плитка супара и лопатица као алат, мермерна плоча или мастан папир, као подлога, дрвени штапићи за фиксирање готових фигура и велика умешност уметника.

У Кини се овакви уметници могу срести на улицама или у парковим, како седе за дрвеним штандом, окружени знатижељним посматрачима и како на лицу места праве жељене облике од топљеног шећера. Одабир фигуре се обично одређује окретањем стрелице на точку, на коме су осликани различити облици – змај, пас, риба лептир, мајмун, пас, цвеће.

Радионицу у Библиотеци у Костолцу водиће Виолета Кевро, ликовна уметница, председница ликовног удружења „Кевро“, уз помоћ библиотекара.

Место догађаја: Библиотека у Костолцу

Време: Четвртак 1. фебруар 2018. године, у 17 часова

 

Advertisements

Posted on 26. januara 2018., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: