Advertisements

Катарке Београда – Гордана Малетић

О књизи Гордане Малетић Катарке Београда, која је објављења у издању Лагуне из Београда, 2017. године, из пера мог поштованог сарадника Димитрија Јаничића, преводиоца, писца и књижевног критичара.

Кatarke_beograda_naslovna

ПРИЧЕ О БЕОГРАДУ

У поплави „лаке“ литературе у којој се појавила и ауторка ове књиге недореченом легендом о неосвојивом граду, ево њене друге књиге која је веома занимљива, богата садржајем и чврсто стоји на земљи. Већ позната ауторка неких дечјих књига сада се појављује са инвентивних, реалистичних двадесет прича у два дела и под заједничким насловом „Катарке Београда“.

Први део књиге под насловом „Мастило за господара“ садржи десет прича углавном о занимањима (бродоградитељ, писар, грнчар, ткач, израђивач мозаика, односно сликар, лекар, свирач…) Ту је атмосфера једног сасвим друкчијег Београда, једног другог времена, али недоумица младости какве се и данас јављају када треба изабрати животни пут. Ту је и прича о чувеном путнику из времена Османлијског царства Евлији Челеби, вечитом путнику кроз просторе огромног турског царства. Он је Београд назвао „алем камен у прстену“, јер је био одушевљен лепотом и богатством овог необичног града на ушћу двају река.

У другом делу књиге који је насловљен са „Госпођице и јуноше“ реч је о нешто старијим личностиома од оних из првог дела, али не мање интересантним. Ту је занимљива приповест о некадашњој школи у време када су људи који су знали читати били ретки. У време интернета и мобилних телефона изазовна је тема о телалу. Први одлазак у позориште и разбијање позоришне илузије за радозналце је тема која је у наше време засићености телевизијом и филмом право изненађење. Изузетно интересантна је и прича о првим бициклима и бициклистима на Дорћолу.

Из приче у причу, тематски разнолико, једноставним језиком и надахнутим стилом, ауторка је успела да направи књигу која нас враћа у једно друкчије време, али врло успешно дочарава живот међу градским зидинама некадашњег града. То нам данас звучи и необично и занимљиво. Када томе додамо заиста неуобичајене, али ништа мање успеле илустрације Косте Миловановића, (штета што су црно беле) какве иначе нисмо навикли да срећемо у оваквим књигама, чини ми се да „Катарке Београда“ (можда је наслов претенциозан и садржај је нудио бољи наслов) ова књига заслужује позитивне гласове читалаца. Чини ми се да би се требала наћи у списку завичајне лектире београдских основаца.


Приказ написао Димитрије Јаничић из Београда

Advertisements

Posted on 18. januara 2018., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: