КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ СВОЈЕ ЕМОЦИОНАЛНЕ РЕАКЦИЈЕ

Познавање сопствених емоционалних реакција и њиховог утицаја на наш живот је од велике важности. То је први корак ка контроли интензивних и преплављујућих афеката. На жалост, многи људи обраћају мало пажње на своје емоције или покушавају да „побегну“ од њих потискивањем, коришћењем психоактивних супстанци или кроз активности које ће им омогућити привремени заборав.

potiskivanje emocija

Уместо тога много је ефикасније успорити емоционални процес и суочити се са сопственим емоцијама без вредновања. Пошто је ово вештина коју треба временом стећи и усавршавати, најбоље је прво се сетити неких ранијих ситуација  када сте доживели интензивне емоције и анализирати их кроз неколико корака.

Шта се догодило?

Покушајте да опишете себи ситуацију и околности које су довеле до емоционалне реакције. Важно је да уочите разлику између непосредних чињеница и вашег тумачења одређених карактеристика ситуације.

shutterstock_70292293

Зашто се то догодило?

Овде ће се пружити прилика да уочите које значење сте ви дали тој ситуацији и да размислите да ли су могућа и другачија тумачења догађаја. Осим тога прилика је да постанете свесни коју то вама значајну вредност сматрате угроженом, јер је то један од кључних услова за појаву јаких негативних емоција.

angry-boss

Како се осећате у емоционалном и физичком смислу?

Покушајте да јасно именујете све емоције које осећате. Многим људима је то тешко и захтева напор и вежбање да би успели. Међутим, тај напор је веома користан јер идентификовање (уместо неодређеног осећања непријатности) у великој мери олакшава ношење са јаким и преплављујућим емоцијама. Сетите се да емоције именујемо једном речју (нпр. страх, радост, љутња…).

Осим тога, обратите пажњу на физичке сензације јер су оне нераскидиво повезане са емоционалним реакцијама.

potiskivanje

На какво понашање вас нагони емоција коју осећате?

Ово је место где ћете препознати своје потребе. Особа преплављена емоцијом често има потребу да учини нешто драстично или чак, опасно. Међутим, важно је освестити потребу и проценити краткорочне и дугорочне последице нашег деловања. Често та прва импулсивна реакција може донети привремено олакшање али је, у ствари, веома штетна за нас и окружење.

suppressing-emotions

На крају, треба истаћи још једном:

Не можете увек да контролишете како ћете се осећати, али можете контролисати ваше реакције на осећања која доживљавате. Да бисте били што успешнији у томе важно је да се суочите са својим емоцијама и да их препознате.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Posted on 15. januara 2018., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: