Advertisements

Чајанка са књигом у Библиотеци у Костолцу

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке у Пожаревцу, у петак 15. децембра 2017. године, одржано је литерарно дружење завичајних писаца под називом „Чајанка са књигом“.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Међународни дан чаја прославља се 15. децембра широм света, још од 2005. године. Чај важи за најпопуларнији напитак на свету и један од разлога прослављања овог дана је и жеља да се укаже на тежак положај радника који раде на плантажама и у предузећима за прераду чаја.

Али, тај датум је за Костолчане, који су познати као велики љубитељи чаја, веома битан и из једног другог разлога – на тај дан је, 1953. године, основана Библиотека у Костолцу. Пре доста година, Чајанку са књигом су у Библиотеци у Костолцу покренуле библиотекарке Славица​ Пејовић и Слободанка – ​​Цука​ Трајковић, а од прошле године су је обновиле су библиотекарке: Рената Минић, Невена Вуксановић и Марија Копун.

Обнављање Чајанке има за циљ да се завичајним писцима ​пружи прилика да се што чешће окупљају у библиотеци и представе своје стваралаштво једни другима.

Тема овогодишње Чајанке била је: Из Париза с љубављу.

Париз је одувек био место које је привлачило писце и уметнике из целог света. У њему су по први пут објављене књиге Лолита и Уликс, а један Пикасо, у њему је постао светски познат Пикасо. Много је песника рођених у у овом граду, као и оних који су у Париз дошли и ту заувек остали. У њему су стварали и исписивали најлепше стихове Жак Превер, Бодлер, Аполинер и Рембо.

Поред представљања поезије и прозе завичајних књижевника, у пријатној атмосфери Библиотеке у Костолцу, посетиоци Чајанке могли су да уживају у предивном извођењу француских шансона у оригиналу, захваљујући ученицима Пожаревачке гимназије и њиховој професорки француског језика, Слободанки Обрадовић. Костолачки музички уметници Милан Цековић и Слободан Јанковић употпунили су ужитак својим интерпретацијама познатих песама о Паризу нашег великог уметника Драгана Стојнића. Приказан је и кратак филм о Паризу, граду културе, уметности и љубави, који је направила библиотекарка Марија Копун.

Програм су водили: Рената Минић, Марија Копун и Александар Вујичић. Учесници овогодишње Чајанке са књигом били су: Петар Јовановић, Магдалена Реџовић, Нада Несторов, Бобан Максимовић, Златан Пејкић, Софија Стевић, Слободанка Обрадовић, Синиша Радиновић, Биљана Мешић Јанковић, Мира Радиновић, Слободан Јовановић, Миња Миловановић, Оливер Стокић, Александра Обрадовић, Љубисав Грујић, Драган Журжевић, Славица Јовановић, Милан Цековић, Зорка Стојановић, Данијела Божичковић, Верослава Малешевић, Војкан Ивковић и Милан Цековић.

Једно предивно вече уз чај, колачиће, поезију, прозу и мало музике. Са нестрљењем очекујемо следећу Чајанку са књигом.

Advertisements

Posted on 19. decembra 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: