Психофизичка истрошеност („Burn-out“ синдром)

Уколико се у дужем периоду осећате беспомоћно, исцрпљено, уколико вам свакодневни проблеми делују непремостиви и немате енергије чак ни да се забринете, а камоли да нешто предузмете, оправдано је претпоставити да је ваша способност адаптације доведена у питање. Ово стање може озбиљно угрозити ваше функционисање на послу, у односима са људима, чак и физичко здравље. Зато је добро препознати неке ране знаке истрошености како би били у стању да је спречимо или макар умањимо интензитет и скратимо трајање.

Burnout-feature

Burnout синдром је стање емоционалне, когнитивне и физичке исцрпљености које је најчешће изазвано продуженим стресом који доводи до тога да се осећамо преплављено, емоционално испражњено и без способности да одговоримо сталним захтевима са којима смо суочени. Уколико стрес траје и даље, временом губимо и мотивацију да покушавамо било шта.

Негативни ефекти овог стања психофизичке истрошености утичу на све области нашег живота, могу смањити природну отпорност нашег организма на болести и доводе нас у стање изражене беспомоћности и безвољности.

Како да препознамо ране знаке који указују на могућност развијања burn-out синдрома?

Неки од најчешћих јесу: сваки дан нам је „лош дан“, свакодневне обавезе нам делују као чисто губљење времена и енергије, све време се осећамо исцрпљено, већи део дана бавимо се стварима које нам се чине заглупљујућим или немогућим да се ураде, чини нам се да шта год урадили то нема ефекта или није вредно труда.

Сви имамо дане када се осећамо беспомоћно, претрпано обавезама, када нам је тешко и да устанемо из кревета. Али ако се овако осећамо већину времена онда можемо говорити о психофизичкој истрошености или burn-out синдрому.

Треба истаћи да се ово стање не дешава изненада и брзо већ је то постепени процес. Знаци и симптоми су теже уочљиви у почетку али временом постају интензивнији. Уколико их приметимо и учинимо нешто што ће умањити ниво стреса можемо спречити појаву стања потпуне истрошености.

Неки од  знакова да су наши капацитети прилагођавања на стресне услове угрожени јесу: већину времена се осећамо уморно и испражњено, снижен имунитет, честе главобоље и болови у мишићима, промене у апетиту и спавању, осећање да смо неуспешни, губитак самопоуздања, осећање беспомоћности, усамљености, губитак мотивације, песимизам и циничан поглед на свет и будућност, одлагање и избегавање обавеза, повећана употреба алкохола и хране, агресивни испади.

AAEAAQAAAAAAAAaBAAAAJGE3MmI4ZmVmLTljNDYtNGJhYi04MDJkLTlmNzNjMjM4NzBlNA

Стање психофизичке истрошености је најчешће резултат интензивног стреса у дужем временском периоду, али ове две појаве треба разликовати.

Стрес се појављује када постоји повишен притисак, када се од нас очекује много у физичком и/или психичком смислу. Али, људи који су под стресом јасно увиђају да уколико одговоре успешно на захтеве тај притисак ће се смањити и они ће се осећати боље. Карактеришу га и појачана ангажованост, снажне емоционалне реакције, губитак енергије, психосоматски симптоми.

Психофизичка истрошеност, са друге стране, подразумева осећање испражњености, недостатка мотивације, немогућности да се види икаква шанса да се човек издигне изнад ситуације у којом се налази. Њу карактеришу недостатак ангажовања, заравњене емоционалне реакције, губитак жеља, циљева, наде, депресивне реакције.

Знаци који указују на долазеће стање психофизичке исцрпљености јесу показатељ да нешто важно у вашем животу не функционише на најбољи начин. Нађите времена да размислите о својим приоритетима.

 • Који су ваши циљеви и жеље?
 • Да ли можда занемарујете неки важан аспект свог живота?
 • Размислите о границама и научите да кажете “не“ претераним захтевима.
 • Научите како да брзо снизите ниво стреса
 • Суочите се са негативним ставовима и емоционалним реакцијама на реалистичан начин
 • Искористите подршку коју вам могу пружити особе из вашег окружења

 


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Posted on 11. decembra 2017., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 2 komentara.

 1. Гордана Славковић

  Занимљив и поучан чланак. Свакако треба размислити о симптомима и о начину превазилажења проблема.

  Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: