Advertisements

ФЛЕКСИБИЛНО МИШЉЕЊЕ 2. ДЕО

Зашто је важна флексибилност мишљења?

Уколико смо “заглављени“, навикнути да приметимо само један аспект ситуације биће нам тешко да се прилагодимо променама у околини које се неизбежно дешавају. Управо флексибилност мишљења омогућава нам да унапредимо свој систем уверења и да реалистичније проценимо нове догађаје.

Fleksibilnost 2

Осим тога, ова карактеристика когнитивног функционисања повезана је и са ефикаснијим функционисањем нашег мозга јер је у истраживањима уочено да се различити делови мозга активирају у заједничкој акцији.

Људи са вишим нивоом флексибилности мишљења показују и повећану вербалну флуентност и виши ниво тзв. флуидне интелигенције као и повишену самосвест.

Са друге стране, нижи ниво когнитивне флексибилности обично подразумева “заглављеност“ у сопственим навикама и негативне реакције на нове информације. Ови људи често имају тешкоћа да се прилагоде променама било које врсте (психолошке, технолошке, физичке…).

Когнитивна нефлексибилност се понекад одређује и као “затвореност ума“, а односи се на опис људи који су ментално ригидни, не разумеју и не желе да разумеју да други људи могу имати другачији поглед на неку ситуацију. Једноставније речено, затворени су у сопственој перспективи, не прихватају идеје које се не уклапају у већ постојећи систем уверења и покушавају да прилагоде свет себи, а не обрнуто. Овај приступ може у неким ситуацијама деловати проактиван и користан, али  много чешће доводи до неуспеха и конфликата са другим људима.

Како функционише флексибилно мишљење?

Оно нам омогућава да процењујемо и да се прилагодимо различитим задацима и улогама у којима се налазимо свакодневно. Понекад може бити корисно (нарочито кад је потребна брза реакција) да се држимо постојећих уверења и правила. Међутим, у другим ситуацијама је потребно да будемо отворенији и спремнији да посматрамо свет из различитих перспектива.

Флексибилност мишљења значи да ћемо некада користити “црно или бело“ образац мишљења, а некада бити отворени за различите перспективе и аспекте догађаја. Осећање да смо “запали у рутину“, тешкоће решавања свакодневних проблема, учестало појављивање истих или сличних конфликата са људима, могу указивати да нам недостаје флексибилност у приступу.

Може ли се вежбати флексибилност мишљења?

Иако постоји значајан утицај урођених фактора, свако од нас може подићи ниво когнитивне флексибилности. Потребни су вежбање, стрпљење и истрајност.

Неки од принципа којима се можете руководити јесу:

Преиспитујте своје мисли и речи које користите. Постаните свеснији шта мислите и како говорите. Нарочито обратите пажњу на искључиве, непорециве ставове и уверења.

Када покушавате да решите неки проблем пожељно је да се периоди усмереног и фокусираног мишљења смењују са “паузама“ када ћете радити нешто сасвим друго.

Ментална, односно, когнитивна флексибилност јесте управо равнотежа између контроле и спонтаности и омогућава нам како већу ефикасност у достизању циљева, тако и већу отпорност на стрес, самопоуздање и креативност.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Advertisements

Posted on 4. decembra 2017., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: