ФЛЕКСИБИЛНО МИШЉЕЊЕ, 1. ДЕО

Флексибилно мишљење можемо одредити као способност да наше когнитивне процесе прилагођавамо променама у окружењу. Нова искуства захтевају да повремено „искључимо“ наше навике у мишљењу, да модификујемо наш поглед на себе, људе, свет око нас. Уколико су наше процене и закључци сувише аутоматски и већим делом несвесни постоји ризик од многих нежељених последица које би се могле избећи.

Fleksibilnost 2

Способност флексибилног мишљења (размишљања) може бити изражена у већој или мањој мери. Постоје значајне индивидуалне разлике међу људима, али је важно знате да се она може повећавати.

Корисност флексибилног мишљења огледа се у омогућавању особи да се боље (реалистичније) прилагоди на новине у окружењу попут нових захтева на радном месту, изненадних промена планова и слично.

 Аспекти флексибилног мишљења

Намерно преусмеравање пажње и разумевање различитих појмова и система

Многи аутори флексибилно мишљење најчешће поистовећују са овим способностима. На пример, уколико се нађете у групи познаника који могу наметнути потпуно различите теме за конверзацију до изражаја ће доћи ова способност.

 Модификовање знања и уверења

Често се дешавају ситуације када су ваша сазнања и уверења тешко уклопива са новим информацијама и чињеницама које стижу из окружења. Важно је тада непристрасно проценити шта је исправно и не држати се тврдоглаво сопствених ставова. Људи који имају тенденцију да покажу ригидност у сусрету са новим чињеницама имају мању могућност успешног прилагођавања.

 Опажање и више аспеката неке појаве истовремено:

Узимање у обзир што више појединачних особина неке појаве и њихово повезивање у логичну целину смањује вероватноћу погрешног опажања и процењивања. Важно је да се не ослањамо само на један (иако је можда најистакнутији) аспект јер он може лако довести до преурањеног и нетачног закључивања о некој ситуацији или особи.

 Способност анализе сложених појава:

Приликом сусрета са сложеним ситуацијама и проблемима (а већина међуљудских ситуација је сложена) веома је корисна способност да разложимо појаву на кључне елементе и да уочавамо њихову улогу у функционисању целине. Осим тога ово омогућава да ствари посматрамо из различитих перспектива и да лакше разумемо принципе и законитости.

 Свеобухватна свесност:

Као важан аспект (особину) флексибилног мишљења треба поменути и способност да особа буде свесна што је могуће више потенцијалних исхода неке ситуације или одређене акције коју планира да предузме.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Posted on 27. novembra 2017., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: