Advertisements

„Живот иза завесе“ роман о Зорану Радмиловићу

У Библиотеци у Костолцу, огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у среду 22. новембра 2017. године, са почетком у 19 часова, одржаће се књижевно вече на коме ће наш познати писац Душан Стојановић представити свој нови роман о Зорану Радмиловићу „Живот иза завесе“.

У току вечери биће представљена и поезија овог књижевника по којој је изузетно познат у јавности. Његове песме су рецитовали наши најпознатији глумци и песници: Петар Краљ, Жарко Лаушевић, Петар Божовић, Аљоша Вучковић, Горан Султановић, Никола Ђуричко, Борисав Ђорђевић, Матија Бећковић, Боривоје Тодоровић, Србољуб Милин, Миљан Прљета, Јелена Петровић, Марко Мрђеновић, Арсен Дедић, Драган Николић.

Живот иза завесе постер - 2

Душан Стојановић

Рођен је у Београду 19. августа 1984. године. Школовао се у Београду (Саобраћајно-техничка школа), писање и креативно стваралашво учио код Борисава Ђорђевића, Матије Бећковића и Петра Краља. Бавио се сликарством, компјутерским дизајном, компоновањем филмске музике. Пише песме, романе, сценарије за филм, бајке за децу и позоришне драме. Прву збирку песама „Балкански рокенрол“ објавио је 2010. године. Бави се и новинарством, објављивао је текстове у листовима: Блиц, 24 сата и Данас.

Режирао је филмове:

  1. „Стазом слонова“ омаж Петру Краљу (2011)
  2. „Живот иза завесе“ о Зорану Радмиловићу (2016)
  3. „Светионик кроз маглу равнице“ о Драшку Ређепу (2016)

„Живот иза завесе“ роман о Зорану Радмиловићу

Рецензије за роман:

  • Задивљена сам колико је Душан успео да проникне у богате слојеве Зоранове личности, дубоко у његово уметничко биће, користећи Зоранов начин изражавања, тако да ми, који смо га познавали, поверујемо да је то заиста сам Зоран говорио. Зоранов језик је био једноставан, духовит и чинио се помало штур. Испод тога се, заправо, откривала врло комплексна личност: емотивна, стидљива, плашљива, одговорна, радознала, запитана пред смислом, или бесмислом човековог постојања, пред феноменом игре…

  • То разоткривање Душан је мајсторски извео, тако да књига о Зорану прераста у универзалну причу о Великом Играчу! Верујем да би Зоран био овом књигом дубоко дирнут, чак до суза, које је увек скривао. (Светлана Бојковић)

  • Да не познајем Душана, готово да бих поверовао  да  је неко успео да наговори Зорана да свој живот изврће ко чарапу, и пристане на интервју, што иначе није био његов обичај. Оно што је мене фасцинирало, је то што је Душан, иако није познавао Зорана, успео да погоди начин Зорановог изражавања, да нам дочара део његовог духа, и оно што је најважније,открије огромну емотивност, коју је тај само наизглед намћораст човек, носио и крио дубоко у себи. Сви они који су имали ту привилегију да познају Зорана, као и они који поштују његов рад и таленат, сигуран сам да ће уживати читајући ове редове. (Горан Султановић)

  • Посебно ме је заинтересовала књига о Радмиловићу, Душан је пронашао крајње занимљив и оригиналан приступ који је учинио да се нисам зауставио док нисам склопио последњу страницу. Браво! (Жарко Лаушевић)

  • Мој млади пријатељ Душан Стојановић је пре свега врло храбар човек када се усудио да, представљајући се лажно, као Зоран Радмиловић, напише ауто- биографију. Али то је урадио тако успешно, да ми је неколико пута натерао сузе на очи. Чак сам му и поверовао да је стварно разговарао са легендарним глумцем. Имао сам ту ретку срећу да будем Зоранов пријатељ и ученик и са сигурношћу могу да кажем да је Душан спознао суштину глумачке (и не само глумачке) уметности, све страхове, дилеме, радости, успоне, падове…које прате уметнички рад. Било ми је жао када сам завршио читање Душанове књиге о генију Зорану, јер сам сигуран да о њему могу да се напишу томови књига. Душану предлажем да напише други део “Живота иза завесе“, а овај први искрено препоручујем за штампу. (Бора Ђорђевић)
Advertisements

Posted on 19. novembra 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: