Професор Сретен Петровић о народним обичајима

Библиотека у Костолцу наставља са серијом сјајних књижевних вечери. У среду 15. новембра 2017. године, У Библиотеци у Костолцу, Одељењу ​​Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, истакнути филозоф, културолог и естетичар проф. др Сретен Петровић одржао је предавање под називом Српска митологија у веровању, обичајима и ритуалима.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

​На предавању дугом скоро два сата, говорило се о српским ​народним ​обичајима и веровањима, о древној​​ словенској вери и пријему хришћанства, о рођењу, свадбама, кумству, сахранама, лапоту.

У разговору о српским обичајима учествовао је и наш познати писац Александар Тешић, који је својим књигама дао допринос оживљавању старих српских обичаја и митова и који се приликом писања својих књига често консултовао са проф. др Сретеном Петровићем.

Да су посетиоци Библиотеке уживали у предавању, видело се и из сијасет питања које су радознало постављали ​​професору и на које је он са задовољством одговарао. ​П​рофесор је обећао поновни долазак у Костолац, јер једно предавање је недовољно за све оно што професор може да исприча заинтересованим посетиоцима.

Пре самог предавања,  професор Сретен Петровић је обишао Археолошки пар Виминацијум, где му је професор Миомир Кораћ приредио срдачан дочек, као израз поштовања према његовом раду и личности.

Предавање је одржано као део програма „Новембарски дани културе“ у организацији Библиотеке у Костолцу, Одељења Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, а уз подршку Културно-спортског центра Костолац.

 

Posted on 16. novembra 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: