Advertisements

ОБРАСЦИ МИШЉЕЊА И ЕМОЦИОНАЛНЕ РЕАКЦИЈЕ – 2. ДЕО

НЕОПРАВДАНО ЗАКЉУЧИВАЊЕ („ЧИТАЊЕ МИСЛИ“)

Људи који “скачу“ у закључке често ће тумачити неку ситуацију и предвиђати будуће без јасних чињеница које би то поткрепиле. Оваква навика мишљења у позадини има убеђење да знамо шта други људи мисле о нама.

pravila

На пример, налазите се на журци и нисте задовољни својим изгледом. Убеђени сте да сви то виде и у свакој реакцији људи тражите потврду да сте у праву. И најбезазленије реакције присутних тумачите као отворено или прикривено подсмевање вашем изгледу.

Овај образац мишљења подразумева брзе процене о другим људима које су некад корисне. Међутим, проблем се јавља кад почнете да верујете у њих без икакве провере и да се понашате у складу са тим закључцима.

Други пример би могао бити – сретнете познаника на улици. Он вам се јави али не изгледа превише срећно што вас види нити се понаша срдачно. Истог тренутка ви закључујете да је због нечега љут на вас и покушавате да претпоставите разлог. Међутим, јасно је да не можете бити потпуно сигурни шта је познаник мислио и како се осећао у том тренутку па је пожељно да не узимате “здраво за готово“ своје негативне претпоставке и да размислите о чињеницама које то потврђују или не. Увек треба узети у разматрање да можда и нисте у праву и да постоје и друга објашњења за нечије понашање.

СТРИКТНА ПРАВИЛА

Готово сви ми имамо своју “листу правила“ о томе како се треба понашати. Они који крше та правила често нас љуте, а уколико сами прекршимо неко правило велика је вероватноћа да ћемо се осећати кривим. Многи људи верују да је корисно имати пуно “треба“ и “ не треба“ како би били мотивисанији и успешнији у животу. Идеје шта треба, а шта не, у ствари представљају вредности којима стремимо и које очекујемо од других да поштују у односу са нама. Понекад су корисне, али могу довести до формирања нереалних очекивања која уколико су неостварена константно доводе до фрустрације и незадовољства.

Нарочито је проблематично уколико наша правила не дозвољавају изузетке. Односно, очекујемо да се ми и други понашамо у складу са њима у сваком тренутку и на сваком месту. Ригидни захтеви које постављамо себи и другима углавном доводе до тога да ћемо се тешко прилагодити стварном животу. Уколико верујете, на пример, да све што чините мора бити цењено и прихваћено од стране пријатеља и познаника велика је шанса да ћете се у многим ситуацијама осећати анксиозно. Осим тога, много енергије ћете трошити на покушаје да осигурате њихово одобравање и тежићете да избегнете ситуације у којима постоји и најмањи ризик од неодобравања.

Такође, можете сматрати да пошто се ви понашате љубазно и уважавајуће и други треба да вам узвраћају на исти начин. На жалост, други људи су углавном вођени сопственим приоритетима и понекад ће се понашати другачије. У тим ситуацијама ви ћете се осећати лоше јер сматрате да не треба изневерити другог и да ви то никада не бисте урадили.

Зато је важно, уместо ригидних, стриктних правила, формирати флексибилна очекивања од себе, других, света у целини. Покушајте, ма колико вам се, можда, учинило неважним, да свако МОРА или ТРЕБА замените са ЖЕЛЕО/ЛА БИХ, БИЛО БИ ДОБРО…

Не заборавите да свет и други људи функционишу на основу неких својих правила. Не одричите се својих принципа, вредности, идеала али покушајте да их не претварате у стриктна, обавезујућа правила за себе и друге.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Advertisements

Posted on 13. novembra 2017., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: