Advertisements

Предавање о српским народним обичајима у Библиотеци у Костолцу

У Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у среду 15. новембра 2017. године са почетком у 18 часова, истакнути филозоф, културолог и естетичар проф. др Сретен Петровић одржаће предавање под називом Српска митологија у веровању, обичајима и ритуалима.

Srpska mitologija - poster

У разговору о српским обичајима учествоваће и наш познати писац Александар Тешић, који је својим књигама дао допринос оживљавању старих српских обичаја и митова и који се приликом писања својих књига често консултовао са проф. др Сретеном Петровићем.

Сретен Петровић

sreten-petrovic-0000024166215.jpg

Рођен је у Сврљигу 1940. године. Студије филозофије завршио на Филозофском факултету у Београду. Докторирао је 1971. године тезом о Шелинговој естетици, филозофији и митологији. На Филолошком факултету у Београду предавао је Културологију и Увод у естетику. У својству професора по позиву предавао је на Филозофском факултету у Београду Социологију културе, на Филозофском факултету у Нишу Естетику, Реторику и Социологију уметности, Социологију културе на Љубљанском универзитету, на Факултету драмских уметности Естетику. Добитник је бројних награда.

Покретач и један од основача Етно-културолошке радионице у Сврљигу и главни и одговорни уредник часописа Етно-културолошки зборник. Аутор је бројних научних радова и књига, које су превођене на немачки, француски, енглески, бугарски, македонски, словеначки, словачки, мађарски и румунски језик.

Осим објављених књига из области естетике, филозофије, социологије и психологије уметности, најзначајнија дела Сретена Петровића из антропологије, културологије и митологије су: Култура и цивилизације; Култура и уметност; Увод у културу Срба; Митологија – Култура – Цивилизација; Митологија Срба; Митологија, магија и обичаји; Митологија раскршћа, петотомно дело Српска митологија и најновије – Српска митологија у веровању, обичајима и ритуалу. Према књигама С. Петровића снимљено је пет етно-филмова: Бадњи дан, Божић, Мратинци, Проклетије и Раскршћа; био је и стручни консултант и косценариста ових филмова.

Александар Тешић

25318-aleksandar-tesic-580x0

Рођен је у Чачку, 1961. године. Одрастао је и школовао се у иностранству. Студирао је права. Годинама је путовао по Србији и планинарио, несвесно сакупљајући грађу за своје књиге. Серијал „Косингас“, коју многи сматрају „каменом темељцем“ српске епске фантастике, чине књиге: „Ред Змаја“ (2008), „Бездањ“ (2009),  „Смртовање“ (2010), „Кроз огањ и воду“ (2016), „Онај што научи мрак да сија“ (2017). По књизи „Косингас“ урађен је стрип. Његова трилогија о Милошу Обилићу дала је нов увид у Бој на Косову и чине је књиге: „Змај и Ждрал“ (2012), „Копље светог Георгија“ (2013), „Витез заточник“ (2014). Затим је објавио књиге: „2084“ (2015) и „Клетву Каинову“ (2016).

У његовим романима преплићу се историја, митологија и фантастика, посебан акценат бацајући на нашу средњовековну историју, на митове и легенде српског народа. Александар Тешић живи у Београду и запослен је у РТС-у као преводилац. Издавачка кућа „Страхор“ је његова породична фирма која је почела је са радом у априлу 2016. године.

 

 

Advertisements

Posted on 11. novembra 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: