Учешће у пројекту – ОШ „Свети Сава“ Пожаревац

Ерасмус+ је програм Европске уније за подршку образовања. Њен буџет од 14,7 милијарди евра пружа могућност за више од 4 милиона Европљана да студирају, обучавају се, стекну искуство и волонтирају у иностранству.

Тим Основне школе „Свети Сава“ из Пожаревца у саставу: Оливера Илић координатор пројекта – професор енглеског језика; Маргарета Секуловић, директор школе, Светлана Спасић школски  педагог и Слађана Којић учитељ/библиотекар, учествују у програму са пројектом: „Културна традиција у савременом свету“.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Део пројекта је већ реализован. Маргарета Секуловић и Слађана Којић су одласком у партнерску школу у град Сибиу (трансилванијски део Румуније), започеле реализацију планираних активности.

Циљ одласка у Румунију је јачање компетенција у области образовања; стицање нових знања о могућностима интернационализације школе и повезивање школе са школама – партнерима у пројекту. Време реализације – од 22. до 28. октобра 2017.

Одлазак у Румунију је био изазов, обзиром да је Румунија релативно скоро, постала чланица европске уније. Постојало је много питања која су чекала одговоре. Партнерска школа се налази у малом месту Рошија, удаљеном двадесетак километара од Сибиа. Оно што карактерише школу је шест издвојених одељења и велики број ученика ромске припадности. Највише проблема та школа има са одливом ученика. Уз много напора, укључивање у различите програме и пројекте, руководство школе и наставници успевају да решавају тај проблем. Као и  ОШ „Свети Сава“ у Пожаревцу, и ова у Рошији има одељење полазника који стичу основна знања и вештине кроз програм образовања одраслих. Обилазак и присуство часовима колега, омогућили су просветним радницима увид у њихов начин рада, методе, облике рада, употребу образовних технологија у реализацији часова.

Просветни радници из Пожаревца присуствовали су пригодном програму ученика и имали могућност да ближе упознају начине неговања културне традиције у школи. Боравак у овој школи је био изузетно пријатан јер су колеге из румунске школе имале пуно разумевања за сва питања и били су спремни за сарадњу.

Да бисмо упознале колеге са крајем у коме живимо и школом у којој радимо, директорка је представила презентацију о нашем крају и нашој школи а учитељица је одржала ликовну радионицу за ученике и наставнике и представила технику декупаж која се користи за украшавање  различитих  предмета.

Сибиу је једно од културних средишта Румуније где су се вековима мешали утицаји Немаца (Саса), Румуна и Мађара. Због своје вредне културне заоставштине град је био Европска престоница културе 2007. године. Слободно време искоришћено је за шетњу градом, обилазак музеја и присуство  актуелним дешавањима у граду – фестивалу анимираног филма и  музичком фестивалу у част Кларе Хаскил.

Учешће у реализацији пројекта је у потпуности оправдало и превазишло очекивања. Искрена је препорука за све који имају могућност да се укључе у израду и учешће у сличним пројектима јер је то сигуран пут за интеграцију и брже укључивање у актуелне токове развоја средине у којој живимо и радимо.


Текст припремиле:

Маргарета Секуловић, директор ОШ „Свети Сава“  Пожаревац

Слађана Којић, библиотекар  ОШ „Свети Сава“  Пожаревац

 

Posted on 6. novembra 2017., in Pomoć onima koji uče, Poučno. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: