ОБРАСЦИ МИШЉЕЊА И ЕМОТИВНЕ РЕАКЦИЈЕ – 1. ДЕО

Једна од неспорних психолошких чињеница јесте да ми у сваком тренутку (више или мање свесно) размишљамо, тумачимо, верујемо и имамо став о свету око нас, о себи, о будућности. Оно што се често превиђа је утицај тих процеса на наше емоционалне реакције и понашање.

o-department-of-justice-facebook.jpg

Уколико се, на пример осећамо веома лоше у неком тренутку, то се не дешава случајно већ иза тога стоји одређен начин размишљања кога смо често несвесни јер је постао нешто што не доводимо у питање, апсолутна истина у свим ситуацијама и околностима. Наравно, у једном броју случајева овај образац мишљења нам је користан. Омогућава да брзо реагујемо не губећи време на поновну процену и анализу ситуације. Међутим, постоји опасност да прерасте у  препреку за успешну адаптацију на животне околности.

Ови обрасци или навике мишљења су нешто што је уобичајено за све људе али је важно да разумемо како могу бити узрок претерано изражених, предугих и понекад и сасвим непотребних негативних емоционалних реакција.

Неки од тичичних образаца мишљења који често доводе до негативних расположења јесу:

“ЦРНО-БЕЛО“ МИШЉЕЊЕ

Ово је прилично екстреман начин размишљања и често доводи до изразито снажних емоционалних реација и импулсивног понашања. Ако све ствари доживљавамо као “црне или бели, добре или лоше“ онда имамо пуно тешкоћа да се снађемо у сложеним животним околностима. Ми сами, други људи, свет, будућност су или савршени или ужасни, нема средине. Уколико овако размишљамо наша осећања ће бити веома интензивна.

Уколико приметимо склоност ка оваквом начину процењивања себе и света требало би да покушамо да се подсетимо да сви праве грешке понекад, да се живот не своди само на успех и неуспех, да међусобно супротстављене вредности не искључују нужно једна другу.

ФИЛТРИРАЊЕ ИНФОРМАЦИЈА

Када смо забринути ми често видимо само негативне и нежељене аспекте неке ситуације, потпуно занемарујући позитивне (којих може бити мање, али увек их има). Некад чак један негативан детаљ може обојити комплетан утисак који имамо. Ово је ситуација кад игноришемо све чињенице које се не уклапају у наш (унапред формиран) став и очекивања.

На пример, уколико верујете да сте неуспешна особа ви ћете примећивати само неуспехе и занемаривати и потцењивати сва постигнућа и успехе. На тај начин ћете „доказати“ исправност свог става и наставити да се осећате лоше.

Оно што треба урадити да би се избегли негативни аспекти ментално филтрирања јесте да покушате детаљно да размислите о ситуацији која доводи до тога да се осећате лоше. Да покушате наћи макар једну чињеницу која НЕ потврђује ваше уверење. Да размислите колико је ваше уверење исправно посматрајући ваша искуства у прошлости. У суштини циљ је да ублажите ефекте филтрирања, а не да покушавате да размишљате сасвим супротно.

ОДБАЦИВАЊЕ ПОЗИТИВНОГ

Овај образац мишљења је сличан претходном и представља искривљену обраду информација кроз претварање позитивних чињеница у неутралне и негативне. Често је присутан код особа које имају снижено самопоштовање.

На пример, верујете да сте безвредни и када доживите неки успех или постигнете нешто вредно ви узроке налазите у спољашњим околностима и не признајете себи никакве заслуге или умањујете значај и вредност постигнутог. На овај начин ви избегавате да се осетите задовољни собом и „потврђујете“ уверење о безвредности.

Уколико препознајете ово код себе требало би да почнете више пажње да усмеравате на то како реагујете на добре вести. Да уочите како тумачите разлоге успеха и неуспеха. Да избегнете замку да за неуспехе кривите себе, а да успехе приписујете околностима и срећи. Дозволите себи осећај да сте баш ВИ заслужни, да сте ВИ успели захваљујући уложеном напору и личним карактеристикама.


Текст написао Слободан Павловић, психолог

Posted on 6. novembra 2017., in Psihološki kutak. Bookmark the permalink. 1 komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: