Advertisements

Каравал – Стефани Гарбел

О роману Каравал, који је написала Стефани Гарбер, америчка књижевница, а који је објавила издавачка кућа Лагуна из Београда (2017. године), из угла мог поштованог сарадника, писца, преводиоца, књижевног критичара, Димитрија Јаничића. Прочитајте…

Karaval_naslovna

ЖИВОТ И ИГРА

Игра је живот! Живот је игра!

Том реченицом могао би се најкраће испричати роман Стефани Гарбер у издању Лагуне, а у преводу Ели Гилић, који се ове године појавио и на српском језику.

Роман се збива на необичном месту које се зове Каравал. То је место игре и магије. Ту се много тога дешава. Нека дешавања утичу и на стварни живот, а нека не утичу. Но, Каравал је посебно острво, власништво једног човека, а за учешће у игри, па и за посматрање игре, мора да се добије посебна позивница од власника и организатора игре.

Девојка Скарлет кoja живи на једном острву са кога никада и нигде није путовала, годинама пише власнику и организатору Каравала да јој пошаље позивницу да и она једном дође са Покореног острва Тризде у тај необични свет игре и магије. Она је после мајчине смрти под оштром командом строгог оца који хоће да је уда по својој, а мимо њене воље. Он за ћеркину удају добија и новац, тако да се Скарлет осећа проданом.

Скарлет несебично и бескрајно воли млађу сестру Донателу. За Донателине несташлуке, а њих има стално и много, она плаћа својом покорношћу. Умеша се Џулијан, који се представља да је морнар који ће их одвести на Легендино острво, у Каравал.

Две сестре беже превозом који организује Џулијан. Млађу сестру, тако је обавештена старија, отима Легенда и Скарлет је уцењена: ако победи спасиће сестру. Јер, њихова прабаба је у своје време играла у Каравалу и тешко повредила власника не прихватајући његову љубав.

Каравал је, сам за себе посебна прича. Куће, улице, осветљење, људи који тамо раде, баште, продавнице – све учествује у игри. Учесници виде све на један, а они који су дошли да посматрају игру на други начин. Тешко је раздвојити стварност од магије, садашњост од прошлости, истину од лажи, пошто је све у исто време обично и магично. Истина је у Каравалу прилично растегљив појам. Одговори на питања никада нису директни, увек су вишесмислени.

Каравал је град (и острво) магије. Када Скарлет обуче у Каравалу купљену хаљину, боја хаљине се мења у складу са њеним расположењем, односно променом осећања. Хаљина може постати и провидна и ведрих боја, али и сива и црна. Све зависи од осећања онога који је обукао ту одећу, што значи да човек мора да води рачуна о својим осећањима која су у овом месту добила своје боје, па се те боје преносе и на одећу. Отац тиранин, који је на неки начин и продао своју кћерку човеку сличном себи такође стиже у Каравал. Но, овде долази први пут у сукоб очев неспорни ауторитет и ћеркина послушност. Џулијан ствари решава на повољан начин, јер се, не очекујући то, заљубио у наивну и искрену Скарлет.

На крају се све завршава срећно, јер читаоци, поготово женски, не воле тужне љубавне приче. Старе приче се разјашњавају. Права љубав, као што је и ред – триумфује. У изгледу је светла будућност јунакиња, које су прилично времена биле у недоумици – како ће изаћи из игре. Ауторка романа уступила је филмска права некој холивудској компанији, па ћемо можда читаво то замешатељство моћи да гледамо на ТВ екранима или на биоскопском платну.

Књига је, додајмо на крају, технички интересантно и интригантно решена. Тај рад техничког уредника је, рећи ће дизајнери, прешао у кич због превише китњатости, али је свакако допадљив.


Димитрије Јаничић, Београд

Advertisements

Posted on 2. novembra 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: