Advertisements

Предавање о адолесценцији у Костолцу

У среду 18. октобра 2017. године, у Библиотеци у Костолцу, Одељењу Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије, одржала је веома едукативно предавање под називом „Адолесценција: изазови одрастања“. Предавање је намењено родитељима, наставницима и свима онима који учествују у одрастању адолесцената и који  желе да му на том путу буду снажна подршка.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Шта је адолесценција? Ко су адолесценти? Како изгледа свет из перспективе данашњег адолесцента? Шта одликује његову личност, понашање, његове потребе у односу на родитеље, наставнике, вршњаке? Који су то најчешћи проблеми са којима се среће и како се обично проналазе начини за њихово решавање? Које се психичке сметње и поремећаји најчешће јављају  у адолесцентном добу и шта је то што родитељи и наставници могу тада да учине? Какви родитељи и наставници импонују адолесцентима? Колико је важно за адолесценте уклапање и прихватање од стране својих вршњака? Ово су само нека од питања на које је Оливера Хајровић дала одговоре у току свог предавања и презентације.

Након предавања, родитељи и просветни радници разменили су своја искуства са психологом и постављали питања о дилемама у комуникацији са адолесцентима.

 


Предавач: Оливера Хајровић

Завршила је основне студије психологије на Филозофском факултету у Београду и специјализацију из медицинске психологије на Медицинском факултету у Београду.

Запослена је на психијатријском одељењу Опште болнице у Пожаревцу.

У току радног стажа завршила је  и едукацију из психоаналитичке психотерапије деце и младих као и едукацију из когнитивно бихејвиоралне психотерапије.

Завршила је едукацију из форензичке психологије и налази се на листи сталних судских вештака Министарства правде Србије. Ангажована у бројним кривичним парницама у којима су адолесценти актери или жртве насиља.

Има више од двадесет година психодијагностичког и психотерапијског искуства у раду са децом и младима са свим врстама психичких сметњи и поремећаја, и исто толико година  искуства у сарадњи и саветовању њихових родитеља и наставника.

Учесник је бројних превентнивних програма намењених очувању менталног здравља младих.

Аутор је и коаутор великог броја стручних радова, публикованих и изложених у земљи и иностранству.

Учесник је бројних јавних трибина, телевизијских и радио емисија посвећених популаризацији психолошких знања о деци и младима.

Advertisements

Posted on 20. oktobra 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: