Advertisements

Шта раде они који су као деца објавили прве књиге?

Данас није реткост да се деца која на конкурсима и литерарним такмичењима покажу таленат за писање, врло рано огледају и као писци и, не само што напишу, већ и објаве књигу. Шта после буде са младим ствараоцима? Где су их одвели њихови првенци?

За „Поштареве приче“ које је објавио са 11 година Данијел Ћоровић добио је другу награду највећег дечјег жирија „Доситејево перо“. Нови наслови и признања обезбедили су му стипендију и одлазак у гимназију у Пенсилванији.

Сад је у Бајиној Башти, прави паузу у школовању, прикупља новац да у Америци упише жељену уметничку академију и предано ради на рукопису који је „спекулативна фикција“ о будућности човечанства.

„Тамо сам заправо открио да имам и таленат за писање песама али научна фантастика ме увек интересовала само сам тамо успео да проширим опус свог рукописа. Открио сам многе ауторе који су ми се свидели и, једноставно, одрастао сам као индивидуа“, каже Данијел Ћоровић.

Андреја Каргачин, четврти је разред Средње балетске школе у Новом Саду. Бави се савременим плесом и кореографијом, слика и пише.

„Акваријум“ је њен први роман, трилер написан у духу дела Агате Кристи, али у свету који настањују не људи, већ пси.

„Волим сурреализам, када су ствари мало чудне, померене, волим померену реалност јер то некако натера човека да размишља о свету много другачије и почне скроз другачије да перципира све око себе“, каже Карчагинова.

Драму „Одлука“ Мими Влаовић представила је пред целом школом на свој 15. рођендан. После две године у књижарама се појавио њен бајковити роман „Пикси“.

Трејлер за најновију књигу „Пут на први поглед“ направила је сама и то јој је отворило нова врата.

„Уписала сам филмску режију и онда сам се преоријентисала на други стил писања односно на филмске сценарије и, ево, и даље сам у томе, иако често напишем неку приповетку, пре него нешто што би постало роман. Волела бих да напишем нешто што има везе са културним разноликостима“, каже Мими Влаовић.

Стално читање, посебно читање лектире, основа су књижевног заната, тврде наши саговорници којима је подршка родитеља и професора драгоцена. Битне су им критике како би напредовали у уметничком изражавању.

Извор: РТС

Advertisements

Posted on 5. oktobra 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: