САОПШТЕЊЕ БИБЛИОТЕКАРСКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ ПОВОДОМ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ У БИБЛИОТЕКАМА СРБИЈЕ

Библиотекарско друштво Србије је током августа 2017. године обавештено од стране својих чланова да се у једном броју јавних библиотека спрема отпуштање запослених радника тих установа под плаштом рационализације јавног секторау општинама и градовима који су оснивачи библиотека. Директори библиотека су од стране оснивача добили званичне дописе са одлукама о броју радника који треба да остану без посла, без образложења по ком основу, критеријуми или принципу је тај број „вишка“ запослених одређен.

3058282-poster-p-1-why-a-negative-work-culture-is-better-than-no-culture-at-all

 Библиотекарско друштво Србије је током 2016. године два пута јавно изразило противљење паушалном одређивању броја запослених који у библиотеци треба да остану без посла ради рационализације јавног сектора (у случају библиотека у Сомбору и Љигу), односно праксу да оснивач не консултује струку и руководиоце тих установа када се доносе одлуке о томе колико је радника библиотеке потребно за њихово уредно пословање. Чињеница је да су библиотеке Србије годинама радиле углавном са мањим бројем радника од прописаних стандарда за библиотечко-информациону делатност. Закон о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору (2015) додатно је отежао ситуацију, јер библиотеке често нису могле да врше запошљавања чак и у случајевима одласка запослених у старосну пензију, чиме се директно смањивао број запослених и посредно вршила прокламована рационализација преко сектора културе, који никако не може бити окривљен као главни узрочник масовног запошљавања у јавном сектору Србије.

Поједине градске и матичне библиотеке, услед одласка запослених у пензију, не испуњавају минимуме броја запослених за вођење свих стручних послова који су прописани и даље важећим подзаконским актима и стандардима. Да ли то значи да матичним библиотекама, које због фактора „више силе“ нису у могућности да обезбеде потребан број запослених да испуњавају Законом о библиотечко-информационој делатности (2011) прописане послове матичне библиотеке, треба одузети статус матичних установа? Или укинути јавним библиотекама поједина одељења, односно програмску активност услед смањења броја стручних радника?

Као најстарије (основано 1947) и најбројније удружење библиотечко-информационих стручњака у Србији и једно од најбројнијих удружења у култури, које штити професионални интегритет библиотекара, Библиотекарско друштво Србије се оштро противи најављеним и будућим рационализацијама у библиотекама Србије свих типова, статуса и величина, које се буду спроводиле на горе описане начине, кроз „октроисане“ одлуке и без консултација библиотечко-информационе струке, нарочито у срединама где се број радника у библиотекама није мењао или је опадао у последњих десет и више година.

Библиотеке Србије, као најбројнији део установа културе и са најдужом традицијом у Србији, заслужују да буду уважене као информациона и културна седишта сваке општине у Републици Србији, а у многим местима и као једине установе културе.  Чињеница да се у свакој општини наше земље налази једна јавна библиотека неоправдано се запоставља у расправама о стању или у одлукама које утичу на сектор културе у Србији, чиме се додатно маргинализује и деградира библиотечка професија. Нажалост, одлукама о отпуштању све малобројнијих радника у библиотекама Србије њихови оснивачи на забрињавајући начин доприносе процесу урушавања статуса и функције тих установа као информационих чворишта својих заједница, што је потпуно у супротности са недавним саопштењима Уједињених нација поводом улоге преко 1,3 милиона библиотека у достизању циљева одрживог развоја у свету до 2030. године.

Библиотекарско друштво Србије наставиће да прати и извештава јавност у будућности о свим аспектима из овог саопштења, док ће исто бити прослеђено Министарству културе и информисања Републике Србије, Народној библиотеци Србије, Библиотеци Матице српске и медијима.

Председник Библиотекарског друштва Србије

др Богдан Трифуновић

 У Београду,

  1. 9. 2017.

Извор: БДС

Posted on 22. septembra 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. 1 komentar.

  1. Ово су врло лоше вести и иду у прилог системском урушавању културног идентитета и наслеђа.

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: