Advertisements

БИБЛИОНЕТ 2017

Стручни скуп „Библионет 2017“ одржан је 14. и 15. септембра са темом „Информационо-комуникационе технологије и иновативни сервиси у библиотекама“. Библионет је стручни скуп која већ десет година са успехом промовише библиотечко-информациону делатност у Србији. Он на једном месту окупља директоре готово свих јавних библиотека и најеминентније српске библиотекаре. На Библионету се, кроз бројне програме, разговоре и презентације, размењују искуства и приказују примери добре праксе.

Скуп снажно и директно доприноси развоју научно-истраживачког, стручног и практичног рада у библиотечко-информационој делатности у Србији. Библионет се реализује под окриљем Заједнице матичних библиотека Србије, асоцијације која окупља све матичне библиотеке у Србији. Народну библиотеку ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац представљале су директорка Вера Зарић Митровић, Катарина Бели, Рената Минић и Драгана Глишић.

На отварању,  у Читаоници уметности Библиотеке Града Београда,  учесницима су се обратили  Милан Лазовић, подсекретар за културу Града Београда, Ласло Блашковић, председник Заједнице матичних библиотека Србије и управник Народне библиотеке и Јасмина Нинков, директор Библиотеке Града Београда.

Првог дана конференције предавања су одржали гости из иностранства: Тоби Гринвалт (Питсбург, САД), директор за дигиталну стратегију и технолошке интеграције у Карнеги библиотеци у Питсбургу, на тему ,,Затварање круга: заједница, контрадикције и еволуција библиотека“, Кристофер Спалдинг, заменик директора за платформе отвореног кода и заједницу EBSCO (САД), на тему ,,FOLIO: Основе нове платформе за пружање библиотечких услуга“, и Роб Дејвис, независни консултант у области библиотекарства, на тему ,,Библиотеке и технологија: кретање у корак с временом“.  Пред скупом су говорили и гости из региона, Кристијан Бенић из Градске књижнице у Ријеци (Хрватска), на тему ,,ГКР 2010 – иновативни пројекти ријечке Народне библиотеке у Европској престоници културе“  и Луана Малец из Централне библиотеке ,,Сречко Вилхар“ Копар (Словенија), на тему  ,,Е-услуге у словеначким библиотекама – пример регионалне библиотеке Копар“. Након предавања су уследиле радионице које су водили Тоби Гринвалт и Роб Дејвис.

Уочи конференције свечано је додељена награда ,,Ђура Даничић“ вишем библиотекару Остоји Продановићу, некадашњем директору матичне Библиотеке ,,Љубомир Ненадовић“ у Ваљеву.

Други дан конференције био је  обележен бројним предавањима колега из земље, али и региона. Предавања су одржали Вишња Цеј и Иванчица Ђукец Керо  из Књижнице Града Загреба, Марјан Шпољар из Градске библиотеке у Љубљани, Давид Рунцо из Централне библиотеке ,,Сречко Вилхар“ из Копра, Димитрис Протопсалтоу, директор Културног центра Фондације ,,Ставрос Ниархос“ из Атине, а из Србије: Александра Ердевички Томић, Никола Пурић, Мирјана Нешић, Марија Радуловић, Јасна Бркић, Виолета Ђорђевић, Милица Матијевић, Ивана Јаношевић, Душица Мурић, Виолета Милошевић, Дуња Новаковић, Јелена Подгорац Јовановић, Ивана Тодоровић, Бојана Вукотић и Миленко Марков.

У суботу 16. септембра, учесници конференције  посетили су Дворски комплекс Дедиње где их је поздравио Александар II Карађорђевић.

Извор: Народна библиотека Пожаревац

Advertisements

Posted on 20. septembra 2017., in Biblioteka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: