Advertisements

Породична преписка кнеза Милоша Обреновића – представљање књиге у Библиотеци у Пожаревцу

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у уторак 18. јула 2017. године, одржано је књижевно вече на коме је представљена књига Породична преписка кнеза Милоша Обреновића из Архивске збирке Јоце Вујића у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“, коју је приредила др Татјана Брзуловић Станисављевић, дипломирани библиотекар саветник и начелник Сектора набавке и обраде у овој библиотеци. О књизи је, поред ауторке, говорио и наш познати историчар Дејан Ристић.

Збирка Јоце Вујића, у оквиру његовог легата у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ једна је од највреднијих и најбогатијих приватних архивских збирки у нашој земљи. Велепоседник из Сенте и познати библиофил Јоца Вујић (1863-1934) завештао је 1931. године тестаментом своју богату архиву Универзитетској библиотеци. Збирка се већим делом састоји се од преписке истакнутих личности од краја седамнаестог до почетка двадесетог века. Она садржи, између осталог, 272 писма истакнутих личности из осамнаестог века, 1427 документа преписке кнеза Милоша из периода његове емиграције и 540 писама Косте Анастасијевића.

Породична преписка Обреновића обухвата пре свега писма кнеза Милоша ћерки и сину, кнезу Михаилу и кнегињи Петрији. Писма која је кнез Милош писао сину и ћерки представљају нам га у једном потпуно новом светлу, као брижног и нежног оца и на тај начин ублажавају слику коју већина има о њему – слику суровог владара.

Прво издање књиге објављено је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, док је друго издала Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ Београд.

Ова књига је право благо за све будуће истраживаче, библиотекаре, архивисте и историчаре.

 

Advertisements

Posted on 19. jula 2017., in Biblioteka, Knjige, časopisi, pisci i javna lica, Preporuka, Vesti. Bookmark the permalink. Postavite komentar.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: